Blogg | Eko Baby Fashion

Blogg

 

Gray Label - Godbitar från AW18

4 aug 2018

Gray Label är ett av våra favoritmärken och snart ska vi berätta varför. På måndag, den 6:e augusti, släpps höstens kollektion och vi har några förhandsvisningar. Höstens färg är plommon och plommonfärgade ränder tillsammans med creamfärgade ränder. Den randiga varianten är snäppet mer smakfull men den enfärgade är också väldigt vacker.

Gray Label står för det vackra, det minimalistiska och det hållbara. Märket har gjort sig internationellt känt som ett av de främsta när det gäller GOTS-certifierade kläder. Till skillnad från stora märken som använder prints satsar Gray Label på det stilfulla. När man väl får känna på ett plagg framträder en annan sida av märkets värde. Dess fantastiska kvalitet. Plaggen är antingen sydda av mjuk jersey eller av fleecat bomullstyg. Det är insidan av plagget som är fleecat vilket erbjuder huden den mest härliga sensation man kan tänka sig. Helt ljuvligt.

För dig som inte är bekant med märket och undrar vad namnet står för och från vilket land det kommer är svaret att namnet kommer ifrån grundaren Emily Gray som föddes i London men växte upp i Nederländerna där hon grundade företaget. Märket har nått global ryktabarhet mycket tack vare designen och kvalitén men har också fått hjälp av modemagasin som har skrivit om den särskilda ekologiska satsningen som företaget hela tiden driver. Tillverkningen av plaggen sker i Portugal där det finns mycket textilt kunnande.

På bilden syns en baby-hoodie, en randig långärmad tröja och ett par säckiga byxor i senapsgult. Modellerna har redan blivit klassiska. De återkommer ofta i nya färger varje säsong samtidigt som det finns ett stående bassortiment. Tröjan nedan hör till bassortimentet men finns numera också i den gråblå färgen som började säljas i våras på andra plagg. Den finns också i randigt tyg.

På tal om ränder så är den syggaste kombinationen för säsongen den med plommon och cream. Den finns på bodies, leggings och tröjor.

Denna kortärmade bodyn är riktigt smakfull. Den långärmade med krage är också väldigt fin. De är gjorda i mjuk jersey.

Till bodyn kan man ha leggings med eller utan fot. Det behöver inte vara i samma färger men de passar bra ihop.

Till de något äldre är nedan kombination riktigt snygg. Det är en tröja med krage tillsammans med en byxdress. Det är hängselbyxor som fästs med en knapp baktill. Både tröjan och byxorna finns i flera färger.

Tröjan i flera färger...

som i grått men också som plommonfärgad.

Byxorna finns i grått...

I plommon...

Och i några fler färger inklusive den svarta som syns på flickan ovan. Ett annat plagg som hör till de mer stilfulla är en kofta med knappar som man, om man vill, kan knäppa enbart upptill som på bildan här nedanför. Den senapsfärgade är ny för säsongen. Den kan upplevas som mustig men för de som passar i färger är den ursnygg.

Koftan som har raka rena linjer, vilket bidrar till den tidlösa stilkänslan, finns i flera färger varav plommon är en.

Tröjan, byxorna och koftan är alla fleecade på insidan. Det känns härligt mot huden.

Orsaken till att Gray Label är ett favoritmärke är att designern Emily Gray har lyckats med det som kanske är svårast, nämligen att få plaggen att se enkla och vackra ut på samma gång. Den genomgående minimalistiska stilen är inte enkel på ett vardagligt och simpelt sätt utan genom sin unikhet. Det går att känna igen Grays design trots dess tidlöshet. Det är detta som är så svårt och gör märket så beundransvärt.

Kvalitén på tygen är på topp. Man kan inte önska sig något bättre. Därtill - vi har flera gånger i denna blogg nämnet hur välgjorda plaggen är men inget slår Gray Label - är kvalitén på sömnaden så hög att man sällan träffar på dess motsvarighet på vuxenkläder. Det är alltså inte enbart att kläderna är gjorda i GOTS-certifierad bomull som gör märket hållbart utan också att plaggen är så välgjorda att de kan ärvas, inte bara från ett syskon till ett annat, utan, från en generation till en annan. Om något ska kallas slow fashion så är det Gray Label. Vid första anblick kanske man inte ser alla fantastiska sömnadsdetaljer. Om man tittar lite närmare ser man hur snyggt rynkade vissa plagg är. Inget lämnas åt slumpen eller görs i all hast. Detta är hantverk på hög nivå.

Trots märkets globala ryktbarhet är det få som säljer kläder från Gray Label i Sverige. Den nya kollektionen går att hitta hos några av de största näthandlarna. Vi rekommenderar Frida & Fritiof som har den mest genuina hållbarhetsprofilen. Vad vi vet har de enbart upp till storlek 98 men det kommer större på sikt.

Om du inte har provat Grayl Label tidigare tycker vi verkligen att du ska göra det. Berätta vad du tycker i en kommentar.

 

Mini Rodini - AW18 drop 1

23 jul 2018

Mini Rodini är företaget som håller hårt på sina releasdatum och har strikta regler för hur och när man får sprida bildmaterial. Deras första drop för höstens kollektion är den 26:e juli. Trots detta har bilder läckt ut under helgen och i söndags började Åhlens att sälja ett urval från kollektionen. Det finns med andra ord inte så mycket spänning kvar. Vi vill dock lyfta fram några intressanta nyheter med höstens kollektion.

Vi har noterat att många pratar om kattprinten med cheerleaders på. Baserat enbart på produktbilder är det just dessa plagg som sticker ut, som drar till sig uppmärksamheten. Dessa print är roliga och intresset kommer säkert att hållas uppe några veckor. Vi tycker dock att denna serie är onödigt dyr. Det är inget särskilt med materialet eller med formen som är nytt.

Som så ofta med Mini Rodini behöver man tid på sig att få överblick över hela kollektionen och att vänja sig vid vissa print. När man väl har börjat vänja sig fastnar de och man kan inte sluta gilla dem. Ett print som vi inte tyckte var så märkvärdigt i början men som sätter sig är Ducks. Det är framför allt färgkombinationerna som är smakfulla. De känns höstiga på ett vackert sätt. Även denna serie prints har det pratats om på sociala medier efter helgens bildläckage. Inte heller här finns det egentligen något speciellt med material och form. Traditionellt men på en rimligare prisnivå.

Den verkliga nyheten är serien Liberty där materialet är tencel. Vår upplevelse är att Mini Rodini de senaste åren har ökat kvaliten på tygen vilket bl.a. har inneburit att de blivit mjukare. Valet av Tencel innebär ett ytterligare steg i den riktningen. Tencel är framställt av träfibrer likt viskos men är ett finare material och framställs på ett mer miljövänligt sätt. När vi skriver mjukt så menar vi väldigt mjukt. Hur skönt som helst. Många plagg i serien Liberty innebär alltså en ny upplevelse mot huden. En del plagg är gjorda av ekologisk bomull. Det finns bodies med både kort ärm (bomull) och lång ärm (tencel). Det finns t-shirts med både kort ärm (bomull) och lång ärm (tencel), det finns sweatshirts (bomull), det finns leggings (tencel) och det finns klänningar (tencel). Klänningen har en Peter Pan-krage som man inte ser så ofta på Mini Rodinis plagg.

Liberty är också ett kattprint, med frihetsgudinnan som förebild. Texten "Liberty - Enlightening the World" verkar vara ett uttryck för att frihet gör oss upplysta. Frågan är bara frihet från eller till vadå? Räcker det att leva under frihet för att bli upplyst eller är det tvärt om? Är det upplysthet som gör oss fria? Hur som helst har Mini Rodini själva lyft fram denna serie som en särskild tribut. Den är tydligen ett slags statement. Vi gillar printet och vi gillar materialvalet.

Vad har du fastnat för i höstens kollektion, drop 1?

 

Adore us babies har potential

21 jul 2018

Våra inlägg handlar inte bara om kända varumärken utan ibland gör vi nedslag på märken som kan bli stora i framtiden eller som är bra precis som de är nu. Denna gång gör vi ett nedslag hos Adore us babies. Företaget grundades av Sara Svantesson år 2015. Hon har idag en ansenlig omsättning och ett antal återförsäljare. Det viktigaste är hennes mission och design.

Namnet på varumärket passar väldigt bra på den stil av design Svantesson har på sina kläder. Plaggen lyckas verkligen to adore us. Det är en väl avvägd blandning av enkelt och sött. Inte för enkelt och inte för sött. Detaljerna gör precis vad de behöver för att göra plaggen lite mer beundransvärda. På plagget ovan går det att knyta en rosett både fram och bak beroende på vad man önskar.

När vi kommer till kvalitén finns det inte så mycket mer att önska. Adore us har satsat på mjuk bomull och det är vad man som köpare får. Det är bomull från Turkiet, som är känt för att ha en högre kvalitet på sin bomull, som är GOTS-certifierad och Oekotex-certifierad. Plaggen är också välsydda och har god passform. Barn ser ju olika ut så det kanske inte sitter perfekt jämt.

Svantesson eftersträvar själv renhet både i design och ur kemikaliehänseende. Vi tror på henne i båda avseenden. När märket har blivit lite äldre och kollektionerna fler ska vi syna varumärket och produkterna i sömmarna igen. Vi får se om vi har anledning att vara mer kritiska då.

Gå direkt till källan och kolla upp om du är intresserad.

Har du egna erfarenheter? Berätta för oss.

 

TBC - The Bright Company

18 jul 2018

Alla modeintresserade känner mycket väl till Paul Smith. De gör snygga kläder även för baby och barn. Dessvärre har de inga ekologiska alternativ. Inte som vi känner till i alla fall. Då är det spännande att veta att en central person ifrån Paul Smith-teamet har valt att gå sin egen väg för att satsa på GOTS-certifierade kollektioner. Vi pratar om Alienor Falconer som innan hon startade eget arbetade som produktutvecklingschef på Paul Smith. I grunden är hon utbildad modedesigner så steget att designa sina egna pyjamas-kollektioner är helt naturligt.

Falconer grundade The Bright Company, som har sitt säte i Storbritannien, 2013. Loggan med bokstäverna TBC kan leda associationerna i en mer negativ ohälsosam riktning men visionen, designen och produktionen är ljus. Det är ett företag med etiska ambitioner. Hela produktionsledet är GOTS-certifierat. Hon väljer att producera plaggen hos mindre, ofta familjeägda, fabriker inom EUs gränser. Arbetsmiljön och lönerna ska vara bra.

Så vad kan man säga om Falconers stil? Hon har jobbat mycket med en kombination av geometriska, ganska kantiga, former och lite udda färgval. Med udda färgval menar vi färgklickar som muddar som har färger som sticker ut, inte alltid i samma färgskala. Muddarna på ärmarna har en färg och muddarna på benen har en annan färg. Med tiden har dock formerna blivit mer organiska, via bikupslika celler och vågformar, som näckrosblad. Trots dessa förändringar i Falconers mönster tycker vi att man hela tiden kan känna igen hennes design. Hon har med andra ord en unik stil. Nu behöver inte unik betyda snygg. Att vara unik och göra något snyggt är antagligen det svåraste. Vi tycker ändå att hon ibland uppnår båda.

The Bright Company tillverkar alla sina plagg av GOTS-certiferad bomull. Det känns bra. Något som man inte ser så ofta, särskilt inte i billigare kläder, är att plaggen är gjorda av interlocktyg vilket också kallas dubbeljersey. Om man tittar riktigt nära kan man se att jerseytyg har små v:n på ena sidan och små ploppar på andra sidan. Ett interlocktyg har små v:n på båda sidorna.

Interlocktyg har flera goda egenskaper och ett mindre bra. De goda egenskaperna är att det är lite tjockare och därmed mer hållbart. Det har mer stretch samtidigt som det återtar formen bättre. Ineterlock rynkar sig inte utan behåller en slät yta. Den enda negativa egenskapen är att interlock noppar sig tidigare än vanlig jersey. Det betyder inte nödvändigtvis att det noppar sig lätt jämfört med andra sorters tyg utan bara i jämförelse med fint jerseytyg. Som vi ser det är valet av tyg ett tecken på hög kvalitet. Nu är det höst- och vinterkollektionen som är gjord av interlocktyg. Vår- och sommarkollektionen är ofta gjord av bommul och elastan för att hålla sig lite sval på sommaren.

Vi har noterat att TBC har blivit en favorit hos flera bloggare som skriver om barnmode och även hos Liberty London. Oss veterligen säljs de bara hos en e-handlare i Sverige så märket har inte fått riktigt fäste här än. Två saker är vi säkra på i alla fall och det är att barnen trivs i sina pyjamasar och att det är högsta kvalitet på plaggen. Huruvida man gillar designen är naturligtvis individuellt men om man gör det är plaggen prisvärda.

Dear Sophie - en ny stjärna

16 jul 2018

Vi har fått en försmak av den nya kollektionen från det polska klädmärket Dear Sophie. Klädmode från Polen? Är det så troligt kanske du tänker. Vi ställde oss samma fråga. Om man har lite koll finns det minst två relativt nya GOTS-certifierade klädmärken från Polen som designar för baby och barn som också har tagit sig in på den svenska marknaden. De har kunnandet och de har resurserna.

Vad vi har förstått gick det ganska bra för Dear Sophie när deras vårkollektion kom. Den kollektionen hade ett havstema med fiskar och valar. Höstens kollektion har ett skogstema. Vi har gått igenom hela kollektionen och hittat många favoriter. Tyvärr är några av de finare plaggen inte GOTS-certifierade. De är inte ens gjorda av ekologisk bomull. Däremot, för den som tycker att det är tillräckligt, är de Oekotex-certifierade.

Man kanske kan gissa att ett skogstema inkluderar djur som harar/kaniner, hjortdjur och rävar. De förekommer ofta i andra märkens skogskollektioner. Det är precis vad man får här också. Det som skiljer Dear Sophie från andra klädmärken för barn är att deras tryck har en stor dos av charm utan att bli smetiga och sockersöta eller riskerar att bli för plottriga. Känslan man får drar mer åt Den långa flykten än något från Disney. Vid första anblick är det säkert kaninerna som charmar mest och flest. De finns som tryck på mörkblått såväl som rosa tyg. När man ser över kollektionen en stund börjar andra tryck att växa. Vi tror t.ex. att serien Black sheep kommer att bli stor på sikt. Kolla in nedan beanie.

Av erfarenhet vet vi att allt en tillverkare skriver om sina produkter inte är sant. Många säger att de har bomull av bästa kvalitet eller de mjukaste plagg man kan tänka sig. Ofta stämmer det inte när man väl får prova själv. När det gäller Dear Sophie, som säger sig använda det bästa som går att få tag på, stämmer det bra. Kläderna är välsydda, har bra passform och är väldigt mjuka och sköna. Vi har ingen anledning att tvivla på hållbarheten.

Vi hoppas att höstens kollektion blir mer lätt-tillgänglig på den svenska marknaden än föregående kollektioner. Alla som vill bör kunna få tag på minst ett plagg. Förhandsinformationen säger att kollektionen kommer ut i början på september men man kan inte vara för säker. Det är bara de största märkena som håller sina releasdatum.

Har du någon erfarenhet från Dear Sophies tidigare kollektioner som du vill dela? Eller tankar om den kommande?

Vårt statement

16 jul 2018

Denna blogg drivs av en grupp dedikerade skribenter. Vi har två målsättningar och det är (1) att lyfta fram mode för baby och barn som är ekologiskt, och (2) att publicera en bred variation av inlägg om en mängd olika märken och plagg som företrädesvis är GOTS-certifierade eller motsvarande.

Vi lever i en tid där utbudet är enormt. Man behöver inte längre leta med ljus och lykta för att hitta någon liten butik på en bakgata som har några enstaka plagg som är ekologiska. Det finns hur mycket som helst att hitta på nätet. Därför tänker vi att fokus snarare bör ligga på att lyfta fram det som har stil och passform bland alla de märken och plagg som är eko. I och med detta anser vi att vi kan kosta på oss att titta brett istället för enbart på de märken som redan är kända. Vi vill lyfta fram stora som små.

Att lyfta fram mode som är eko anser vi är bra men att plaggen är tillverkade av ekologisk bomull, som det ofta är, räcker inte för oss. Vi tänker gärna på hela kedjan fram till slutanvändaren. Det är fullt möjligt i vår tid att vara modemedveten och samtidigt ta ansvar. Det ansvar man bör ta är att se till att inga bomullsodlare och fabriksanställda tar skada, får oskäliga löner eller arbetar i en fysisk eller social miljö som är ohälsosam även på lång sikt. Samtidigt tänker vi på våra barn. Vi vill att de ska ha på sig kläder som är fria från kemikalier. Allt detta täcks av GOTS men det finns andra varianter som certifierad ekologisk bomull i kombination med Fairtrade och Oekotex.

Har denna blogg något nytt? Gör vi något som andra inte gör? Vi uppfattar att många gör något liknande. Det vi gör som är unikt är vår inriktning och vårt ställningstagande.

Du är varmt välkommen att följa oss framöver. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så du får veta när vi har publicerat nya inlägg.

Hör av dig om du har några goda tips.