Blogg

 

Reima – ytterkläder för barn i rörelse

1 apr 2020

Ytterkläder till barn faller sällan inom ramen för barnmode eller fashion för barn. Vissa märken lever dock upp till de krav vi ställer när det gäller hållbarhet, material och giftfrihet. I detta inlägg tar vi upp Reima som ett gott exempel.

Vi väljer att lyfta fram Reima av tre skäl. Först är det ett märke som är både tidlöst och tidsenligt på samma gång. Det betyder att de följer trender samtidigt som deras plagg inte blir omoderna om ett yngre syskon ärver kläderna fem till tio år senare. Det andra skälet är att ett tydligt ansvarstagande när det gäller produktion och slutprodukt. Tillverkningen sker under goda arbetsförhållanden. Slutprodukten är, för nästan alla plagg, oekotex-certifierad vilket innebär att plaggen inte innehåller några skadliga kemikalier.

Det tredje vi vill lyfta är att Reima har enorm erfarenhet av att tillverka funktionsplagg och är därför det märke som bäst motsvarar barns behov av obehindrad rörelse. Vissa föräldrar tänker att plagg ska vara vattentåliga. Andra tänker att plagg ska vara snygga. Barnen själva vill kunna röra på sig utan att de känner sig hämmade och vill därtill inte bli obehagligt svettiga. Reima har utvecklat en rad ytterkläder som motsvarar samtliga av ovan önskemål.

Här nedan kan du läsa om Reima och dessutom få en del praktiska tips för hur du kan tänka när du väljer ytterkläder till ditt eller dina barn. Vi förklarar också en del termer, som t.ex. vattenpelare, så att du bättre förstår vad du får när du väljer i handeln.

Historia

Reima är ett anrikt finskt företag som gjort funktionella barnkläder i över 75 år. Reima grundades efter andra världskriget då de tog tillvara arméns slittåliga material i sin produktion. Deras ambition var att skapa fungerande funktionskläder för barn. Alla plagg skulle vara sköna, torra, varma och ge utrymme för lek och rörelse. Just detta håller de fast vid än idag.

Reimas mission är att försöka lära föräldrar att klä sina barn rätt och därmed uppmuntra till ett aktivt liv utomhus.

Av överblivna uniformer och andra funktionsmaterial sydde Reima barnkläder av hög kvalitet. Barnen skulle vara torra och varma i alla väder och kläderna skulle kunna användas av många barn. För Reima är fortfarande kvalitet och funktion det allra viktigaste. Alla Reimas kläder designas i Finland. Material och fabriker är noggrant utvalda, skärningar förbättras hela tiden, färg och form följer tidens utveckling och även miljöarbetet är idag en viktig grund för att barnens framtid säkras. Reima gör allt från det yttersta skalet till mellanlager och underställ, skor, mössor och vantar. Alltid med en kvalitet så det ska hålla för minst tre barns tuffa användning.

Reima tillverkar funktionella barnkläder för utomhusbruk som tål att användas mycket och länge.
Det faktum att kläderna är väl skurna och passar barn som rör sig gör att barn tycker att kläderna är bekväma. Det i sin tur gör att de gärna vill dra på sig dem och vara ute.  

Reima får ofta höra av föräldrar att de inte köper några dyra ytterkläder till barnen för att barnen ändå inte vill vara ute men Reima tror inte att det stämmer. Det är naturligt för barn att vara ute och leka. Om vi klär våra barn rätt så att de är varma, torra och har rörelsefrihet vill de vara ute.

Reima tillverkar kläder från 0-12 år. De har allt ifrån mössor, skor och vantar till overaller, jackor, regnkläder, skalkläder, mellanlager mm och allt har en mycket bra passform. En modell kan finnas i många storlekar och passformen på plaggen förändras utifrån hur barns kroppar ändras när de växer. En modell kan alltså se lite olika ut i olika storlekar men har alltid en suverän passform.

Närmast kroppen är ull det bästa materialet. Det håller värmen samtidigt som det transporterar bort fukt. Skulle ullen bli blöt så fortsätter den att värma, till skillnad från många andra material. Ull fungerar faktiskt så sinnrikt att det blir varmare om det är blött. Ovanpå det innersta lagret i ull följer ett eller flera lager beroende på temperatur. Man kan använda sig av fler ullplagg eller av t.ex. fleece.

Mellan lagren skapas luftspalter som ger en behaglig temperatur. Det yttersta lagret är till för att hålla vind och vatten borta. Reima ser alltid till att dessa plagg ska vara lätta och smidiga att röra sig i.

När det kommer till fingrar och tår som man lätt blir kall av säger Reima att strumporna bör innehålla ull så att strumporna håller sig varma även om de blir fuktiga. Primaloft är ett bra material på vantar. Primaloft är ett syntetiskt dun som är lika varmt och fluffigt som vanligt dun och framför allt hindrar det inte barnens rörelseförmåga när de har vantarna på sig.

Ett hett tips från Reima är att man ska se till att minimera antalet glipor där vatten och vind kan ta sig in.

Eftersom Reima syr kläder till barn i olika åldrar så anpassas alla kläder efter ålder och aktiviteter.
Overall är det bästa valet för de minsta medan de äldre barnen ofta vill ha lite tuffare kläder så att de kan känna sig snygga samtidigt som de är varma. Reimas design är alltid ”up to date” utan att de någonsin ger avkall på funktion. Även om de alltid försöker ha uppdaterade kläder är de noga med att de också ska vara lite klassiska då det är tänkt att kläderna ska kunna ärvas. Och, det kan de verkligen. Reimas kläder är fantastiskt hållbara. Har man en Reima-overall räcker det att köpa en overall. De är enkla att torka av och om man behöver det så är de även lätta att tvätta.

Reimas overaller är inte dyra. Med tanke på att de kan ärvas eller säljas när de är använda skulle vi vilja säga att det är billiga plagg.

Enligt Reima finns det mer än en sorts hållbarhet att ta hänsyn till. Det är alltså inte bara att plagget ska hålla, det ska också vara giftfritt med tanke på barn och miljö.

Ska man välja galon eller skalkläder?

Galon är ett material som har funnits länge. Det kan upplevas lite gammaldags då det var det enda alternativet förr. Galon är textil med ett tätt plastlager ytterst. Tidigare var galonkläder stumma, men idag är de elastiska. Det gör att när galonet sträcks ut, t.ex. över rumpan när barnet sitter ner, bildas små hål som gör att materialet inte längre är helt vattentätt. Dagens galon har mellan 6 000 och 10 000 vattenpelare. Fördelarna med galon är att det är lätt att torka av tack vare sin plastiga, släta yta. Det är också billigare än andra material. Står du helt still och regnet vräker ner är galon bra, men det händer sällan ett barn. Nackdelen med galon är att det är ett material som inte andas. När barnet blir varmt bildas ånga som inte släpps ut av det täta materialet, ångan blir till vatten på plaggets insida, vilket ger en kylande effekt.

Skalkläder är vattentäta kläder som andas, utan vaddering men ändå användbara hela året. För att inte frysa klär man sig istället med flera lager under, anpassar lagren efter dagens temperatur. När det regnar eller blåser håller skalet tätt, om solen skiner andas det. Skalkläder fungerar i alla väder.

Materialet i skalkläder är helt vind- och vattentätt samtidigt som det släpper ut kroppens ånga, vilket innebär att man inte blir svettig och blöt på kroppen vid ansträngning eller om solen tittar fram.

Skalkläder har textil ytterst och ett membran innerst, det är membranet som håller vätan ute. Ett membran är som en mycket tunn plastfilm med små, små porer så vattendropparna inte kan komma in men vattenångan kan komma ut, det är det som gör att plagget andas. För att textilen inte ska dra åt sig väta behandlar man ytan på skalplagg med en impregnering.

Skalkläder brukar ha mellan 8 000 och 15 000 vattenpelare. Fördelarna med skalkläder är att de kan användas i alla väder och temperaturer. Materialet är både vind- och vattentätt samtidigt som det andas, vilket gör att det blir ett skönt klimat på huden. Värmen reglerar man genom att anpassa antalet lager under. När det är riktigt kallt kan man ha en liten dunjacka under och skalplagget ytterst för att skydda mot vind och vatten, en blåsig sommardag räcker det med en tunn tröja under och en regnig höstdag kan det vara skönt med en tjockare ulltröja.

Nackdelarna med skalkläder är att efter en tids användning, när det har tvättats fyra till fem gånger i maskin, kan du behöva impregnera om ditt skalplagg. Det gör man när plagget ser blött ut på ytan eller när regndropparna inte längre pärlar av. Det finns både impregnering som används i tvättmaskinens sköljmedelsfack och som impregnering som sprayas på plagget. Välj en flourkarbonfri impregnering som är anpassad för plagg som andas.

Tvättråd

Alla regnkläder bör tvättas med avigsidan ut och utan blek- och sköljmedel. Tvätta inte i maskin för ofta då det sliter på både plagget och miljön. Både skalkläder och galon går att göra rent genom att stänga dragkedjorna, skölja av plagget i duschen och torka av smutsen med en trasa. Kontrollera varje plaggs tvättråd, vissa membran klarar inte av värmen i torktumlaren, andra mår bra av det. Använd inte sköljmedel, då det sätter sig i porerna och gör att plagget förlorar andningsförmågan. Glöm inte att impregnera skalkläder med jämna mellanrum. Detta för att förlänga livslängden och inte behöva tvätta dem så ofta.

Vattentäthet

Vattentätheten i textil mäts i millimeter vattenpelare (WaterPillar WP). Tänk dig ett provrör som du gör tio meter högt. Sedan lägger du ditt plagg i botten och fyller på med vatten. 10 000 millimeter är 10 meter vatten. Porerna klarar alltså av att hålla sin form upp till ett tryck på 10 meter.

10 000-15 000 WP anses som helt vattentätt och perfekt för familjer som lever ett aktivt liv utomhus i alla väder. Vid 8 000 vattenpelare kan du vara ute en hel dag i regn utan att bli blöt. 5 000 WP räcker bra för regniga raster eller på väg till och från (för)skolan.

Bra att veta om regnkläder

 • Galon är textil innerst och plast ytterst. Galon är enkelt att skölja av men andas inte.
 • Skalplagg har textilen ytterst och ett plastmembran som andas innerst, material som andas (transporterar ut kroppens ånga) kallas funktionsmaterial.
 • Skalplagg är användbara året om, förutsatt att du anpassar det du har under. Skalplagg är likvärdiga med regnkläder.
 • Vattenpelare är hur man mäter vattentätheten i ett plagg. 8 000 mm vattenpelare brukar räknas som helt vattentätt.
 • Det går att tvätta regnkläder i tvättmaskin, men det bör inte göras i onödan. Spola eller torka av i första hand.
 • Kolla på tvättrådet på ditt regnplagg om du vill torktumla det. Vissa membran tål inte värmen.
 • Efter fyra till fem tvättar behöver du impregnera om ditt regnplagg.

Det här tycker vi är bra

Reimas hållbarhetslöfte:

 • Produkterna är alltid giftfria och säkra att använda
 • Produkterna är hållbara så att de kan användas av flera barn
 • Reima gör bara affärer med socialt och miljömässigt ansvarsfulla företag
 • Reima följer FN:s och ILO:s konventioner om mänskliga rättigheter och arbetssätt
 • Genomtänkta transporter

Med rätt kläder finns det inget som kan sätta stopp för äventyr och det här är kläder som vi verkligen kan rekommendera. Barnen älskar dem för att de sitter bra och är varma. Som förälder älskar vi kvalitén och vetskapen om att detta plagg tål att användas oavsett vad vi ska hitta på. Själva har vi bara haft Reimaoveraller och vi älskar dem. När andra barn frös var våra varma, alltid.

Mini Rodini, våren 2020

25 mar 2020

Denna säsong har Mini Rodini haft fem drop. Det sista är den 26/3. Då får vi en helhet av vad kollektionen som är en hyllning till Lady Di (eller Prinsessan Diana) har att erbjuda.

Randig tröja från första droppet och leggings med lyckosymboler från andra släppet.

Inledningsvis vill vi börja med att uppmärksamma våra läsare, som är intresserade av allt som har med Mini Rodini att göra, om en websida som har ett mer omfattande innehåll än någon annan sida vi har hittat. Sidan heter Allt du vill veta om Mini Rodini och tar upp sådant som var namnet kommer ifrån, lite om Cassandra Rhodin, hur de tänker kring hållbarhet osv.

Vårens fem drop, eller fem kapitel, är mer genomtänkt än föregående höst. Inför hösten 19 kom de på idén att göra fler släpp än tidigare och kalla dem chapters (kapitel) men de hade ingen bra plan för hur de skulle dela upp kollektionen. Inför våren 2020 hade de tänkt igenom släppen och det märks. Nu är printen mer samlade till ett släpp.

En tröja med ett fyrklöver och en lång kjol med enhörningar från femte droppet.

Hyllningen till prinsessan Diana har fått tydliga inriktningar. Vid både första och fjärde släppet fanns ett fokus på Dianas intresse för idrott. I första släppet var det främst rugby som märktes och i det fjärde släppet blev det ett tydligt fokus på tennis. Oberoende av Dianas intressen kan man se ett stråk av lyckobringande ting som enhörningar, fyrklöver, hästskor och hjärtan. Dessa har framför allt synts i de första släppen men enhörningarna dyker upp igen i det femte släppet (se bilden ovanför). I det senare fallet rör det sig om vävt tyg till skillnad från det första släppet där plaggen är av jersey som är ett stickat tyg.

Det finns också print som man inte kan få ihop med något tema. Det gäller till exempel det populära tigermönstret och de iögonfallande fjärilsplaggen. Hit hör även en favorit i repris: de gul-vit-randiga ribbade plaggen. Hur tröjorna med nallar kommer in i bilden är lite oklart.

När det specifikt gäller fjärilarna är det många som undrar om man kan ta bort dem. Det kan man göra på egen risk men vi tycker att fjärilarna gör hela plagget. Om man inte gillar fjärilarna kan man välja ett annat plagg. Det fjärde släppet som hade ett tennistema känns lite platt. Flera plagg har bara en text om tennis. Det känns oinspirerat. Samtidigt är en del av plaggen i detta drop ganska billiga. Det kanske tilltalar någon.

Tröja med text och shorts med printade tennis-racketar.

En av våra favoriter är tröjorna, vändbara sweatshirts, med baby-katter och baby-hundar. För det första håller de en hög kvalitet och för det andra är de praktiska som går att vända om en sida blir smutsig. Själva trycken är dessutom rätt så söta.

Prinsessan hade även ett intresse för segling. Det har inspirerat till en klänning och en sweatshirt med sjömansstil. De är av riktigt hög kvalitet och snygga för dem som gillar stilen.

I det stora hela, nu när vi har sett hela kollektionen, är att det är en bra kollektion men den är ingen av de bättre och heller ingen av de tråkigare (om nu någon som gillar Mini Rodini tycker att de är tråkiga). Det finns lite tråkiga inslag men det finns också några höjdare som vi har nämnt ovan.

Dear Sophie SS20 - drop 1

12 feb 2020

Av alla märken som kör med teman för sina släpp måste man säga att Dear Sophie har de mest genomtänkta och sammanhållna kollektionerna. Vårens kollektion heter Sands of Morocco. Den innehåller marockoinspirerade mönster, strutsar, åsnor, kameler, palmer och ormar. Faktiskt finns det mer men det kommer i drop 2.

Bara den senaste veckan har det spridits en hel del bilder på sociala medier. Innan dess var det helt tyst. Det var så att man började undra om det skulle komma någon kollektion. Nu är den i alla fall här. De flesta av oss älskar kollektionen. Detta kan vara deras bästa hittills. I alla fall om man räknar med de print som kommer i drop 2. De ingår också i temat.

Vi ska ge exempel på några av de print och styles som ingår i kollektionen. Först några reservationer. Du som värdesätter certifierade produkter får inte detta fullt ut om du köper Dear Sophie. Deras kläder är gjorda av GOTS-certifierad bomull men slutprodukten är inte certifierad. Plaggen är visserligen relativt billiga jämfört med andra märken som säljer ekologiska produkter. Det vissa knorrar över är ändå att kvalitén inte är den bästa. Det känns inte helt bra mot huden.

Dear Sophie är fortfarande ett ganska ungt varumärke. Deras plagg var i början lite för trånga och sömmarna gick sönder men numera har plaggen bättre passform och är mer hållbara. Tack vare populariteten växer företaget fort och de försöker hinna med förbättringar och att lyssna på kundernas önskemål så gott de kan. Det är dock en liten bit kvar.

Nytt för den här säsongen är bodies och t-shirtar med volanger på ärmarna. Vissa tycker att det är sött. Vi ställer oss neutrala till detta tillskott. Ta nu en titt på alla print. Överst ser du ormprintet på leggingsen som all-over-print och ett singelprint på en svart t-shirt.

Flickan på bilden har en t-shirt med printet Marrakech på blå botten med tillhörande bloomers i samma print. Detta mönster finns även på rosa botten som du kan se på nedan bild. Där har flickan på sig ett hårband, en bomberjacka och ett par leggings med samma print. Som t-shirt syns ett singelprint med en struts på.

Mini Rodini SS20, drop 1

31 jan 2020

Denna vår kommer Mini Rodini att ha fem drop, eller chapter som de själva kallar det, och det första droppet var den 30:e januari. Kollektionen heter Diana som en hyllning till Prinsessan Diana och hennes intressen. Prinsessan Diana hade ett stort inflytande i Storbritannien från det att hon genom giftermål blev prinsessa 1981 fram till sin död 1997. Hon var mycket omtyckt i Storbritannien men även i övriga världen.

Det är framförallt Dianas intresse för sport som lyser igenom i vårens kollektion. Vid det första droppet hittar vi rugbykläder som ett uttryck för detta. Vi har uppfattat att rugbykläderna inte har väckt så stort intresse bland MR-fans men vi tycker att de har sin charm.

Mest populära är tigerprinten, klöverprinten och enhörningsprinten. Tingerprinten finns främst i en svart-grön variant men även i en brun-beige (som på ovan bild). De svart-gröna tigerprinten presenteras som basic men de är något dyrare än basic-plaggen. Material och design är annars som basic.

Bobo Choses SS20

19 jan 2020

A Dance Romance är kollektionen som kretsar kring att röra på sig. Det är en tydlig story men hur alla motiv på kläderna binds samman av temat är inte lika uppenbart som den föregående kollektionen med ett sammahållet rymdtema. Oberoende av detta gillar barn att dansa. De flesta börjar röra på sig när de hör rytmisk musik. Det är den känslan Bobo Choses vill förmedla.

Vi har ibland haft svårt att se storheten i detta internationellt kända klädmärke för barn. Denna gång börjar det klarna. Det beror inte på att vi får ihop deras märkliga bilder, deras typiska mismatch eller deras motiv på kläderna. För oss ligger storheten framför allt i kvalitén. Tygerna är helt fantastiska. Mer så i år än tidigare. Det mest anmärkningsvärda är de förstärkande sömmarna. Kläderna är gjorda för att hålla och någon har tagit sig tid för att se till att det blir så. Detta är verklig slow fashion.

Att märket förbryllar förstår man när man ser vad som säljer. Bobo Choses egen shop säljer mycket av vissa plagg som inte säljer alls i Sverige. De satsar allt mer på toppar men många är tokiga i deras shorts, bloomers, culottes och byxor. Det är svårt att läsa av trenderna och smaken hos märkets fans. Den mörka t-shirten ovan säljer dock i hela Europa, inklusive Sverige.

Gott Nytt År

31 dec 2019

Vi önskar våra följare ett Gott Nytt År.

Vi ser tillbaka på ett händelserikt år. Utbudet för föräldrar och barn som vill ha GOTS-certifierat och ekologiska barnmode har ökat. Det är helt fantastiskt. Etablerade märken har vidgat sina sortiment med ekologiska kläder samtidigt som nya märken har tillkommit. De senare har inte startat under 2019 men lyckats nå ut till en bredare skara.

Under sommaren 2019 skapade vi vår första topplista. Om du inte har tittat på den än rekommenderar vi det verkligen. Läs och fundera och tyck till.

Våra förväntningar inför nästa år är stort. Mini Rodini har något speciellt på gång. Av det vi har sett finns det mycket att se fram emot. Det vi ser mest fram emot är Dear Sophies vårkollektion. Den är något utöver det vanliga. Vi tror att den kollektionen är Dear Sophies höjdpunkt så här långt. Det ska bli spännande att se hur det blir om någon månad och vad ni alla tycker.

Ett märke som var på väg att slå igenom stort är Hugo Loves Tiki. Enligt vad vi har förstått har tillverkningen varit problematisk och det är inte sannolikt att vi får se några nya kläder från Hugo Loves Tiki i Sverige under 2020.

Vad var bäst från 2019? Är det något särskilt märke, någon särskild kollektion eller något särskilt plagg som sticker ut?

Vilken kollektion ser du mest fram emot? Vilken är du mest nyfiken på?

Magiskt med Dear Sophie - AW19

7 sep 2019

Allt eftersom Dear Sophie etablerar sig ökar storleken på kollektionerna. Vi har tagit en titt på hela höstkollektionen och det finns många nyheter.

Kollektionen AW19 heter Under my Spell och har ett magiskt tema. Det finns magiska djur, katter, fladdermöss och en rad märkliga växter och djur. Släppet är den 9:e september och det pratas om att det ska komma ett mindre släpp även i oktober med nya prints och långärmade klänningar i första släppets prints.

Innan vi går in på alla prints kan vi säga något om kvalitén. Förra gången vi skrev klagade vi lite på tyget, sömmarna och passformen på vissa plagg. Det som har hänt till denna kollektion är att tyget är lite mjukare. Samtidigt är det mycket stretch i många av plaggen så man har svårt att tro att det bara är 5 procent elastan. I deras leggings är det enligt etiketten 5 procent och i deras bodies är det 8 procent.

I Dig Denim tar plats i höst

16 aug 2019

Vissa märken lanserar sina nya kollektioner med dunder och brak. Andra smyger sig fram och tar marknadsandelar över tid. Efter att Bobo Choses och Mini Rodini har haft sina uppmärksammade släpp för några veckor sedan kommer nu ett märke som många gillar men som det inte skapas så stor hype kring.

I Dig Denim är ett göteborgsbaserat företag som har funnits sedan 2009. Som man hör i namnet är ett av favoritmaterialen denim men de gör även produkter bl.a. i jersey och i stickat. Valet av denim, som är ett slitstarkt material, ingår i deras hållbarhetsstrategi. De vill göra plagg som håller länge och det gör denim. Plaggen till baby är inte så ofta av denim utan av andra hållbara tyger. Till skolbarn och tonåringar däremot är många plagg av denim.

Det vi presenterar här är från drop ett. Drop två kommer senare med stickade plagg och ytterkläder.

Ett coolt märke med coola kläder

Vi har valt att lyfta fram I Dig Denim av två skäl. Det första är att all bomull är ekologisk och i många fall oekotex-certifierad. Framställningen är alltså ekologiskt hållbar och slutprodukten är giftfri. Det är så vi vill ha det. Det andra skälet är att kläderna ofta är sjukt snygga och coola.

Mini Rodini AW19 - chapter 1

23 jul 2019

Då är det dags för mini rodinis första släpp för AW19. Det är släpp 1 av 4, det som kallas chapter 1. Kollektionen, som heter Stay Weird, är en blandning av nytt och gammalt. Vi kommer strax till detta. Namnet på kollektionen är en hyllning till de som inte vill eller inte kan vara som alla andra. De som sticker ut ur mängden och vågar göra sin röst hörd.

Från och med denna kollektion kommer basic-plaggen att vara gjorda av lyocell/tencel. Vi har skrivit om materialet i ett tidigare inlägg. Det gäller även leo-plaggen. På tal om leo kommer det några nya plagg med leoprint i den nya kollektionen. Vi får till exempel en farfarströja med leoprint nu i chapter 1. Även basic leopard jumpsuit är nytt för säsongen. Lyocell/Tencel är normalt fantastiskt mjuka material men det verkar som att basic-plaggen är lite grövre. Kanske för hållbarheten.

En bekanting som återkommer är Dashing dog. Den har förekommit i ett all-over-print men får nu vara med på ett singelprint. Dashing dog är tryckt på bröstet mot vit bakgrund. Runt halsen och ärmarna går ett rött band som en snygg detalj. I samma still kommer även en skorpion som singelprint (bilden nedan). T-shirten är av GOTS-certifierad bomull. Kvalitén är mycket god.

Topplista över klädmärken för baby och barn juli 2019

19 jul 2019

Vi har under det senaste året skrivit om ett flertal klädmärken för baby och barn. Utöver det har vi testat andra märken. Sammantaget har vi fått ihop ett underlag som gör att vi kan rangordna 17 varumärken i en topplista.

Våra rankingfaktorer bygger på fem områden och totalt 14 kriterier. Du kan titta närmare på dem här. Oavsett andra värden ska plagg vara väldesignade och funktionella. Detta är centralt i vårt test. Två andra områden som vi lägger stor vikt vid är kvalitet respektive miljö- och hälsoaspekter.

Av de 17 varumärken vi testade satte vi en gräns på över 50 procent av maxpoängen. Två varumärken klarade sig inte över denna gräns. Vår första topplista består därför av 15 klädmärken.

Vi är själva lite förvånade över utfallet. Relativt okända märken har kommit högt. Det beror just på att kvalitén och miljöaspekterna är på topp. Relativt populära märken har därtill hamnat lågt men det beror på att fullständiga certifikat saknas eller andra problem som passform och kvalitet.

Här närmast presenterar vi en enkel lista med de 15 bästa märkena med totala testpoäng av maximala 38 poäng. Därefter går vi igenom varje märke för att lyfta fram plus och minus-poster.

Topp 15

1. Gray Label (35/38)

2. Mini rodini (34/38)

3. House of Jamie (32/38)

4. Pierrot la Lune (30/38)

5. Bobo Choses (29/38)

6. Pigeon Organics (28/38)

7. One We Like (26/38)

8. Adore us Babies (26/38)

9. Wildkind Kids (25/38)

10. Tao & Friends (24/38)

11. Dear Sophie (23/38)

12. Bumble & Bee (22/38)

13. Turtledove London (22/38)

14. Hugo Loves Tiki (21/38)

15. Serendipity Organics (21/38)

We Cosmos - AW19 från Bobo Choses

18 jul 2019

Vissa kollektioner ser man fram emot mer än andra. Det lilla man har sett eller hört om Bobo Choses nya kollektion har höjt förväntningarna. Nu när kollektionen är här kan vi bedöma själva.

Bobo Choses AW19-kollektion heter We Cosmos och handlar om hur vi alla lever under samma stjärnor och därför är lika oavsett vilket land vi lever i. Inspirationen kom från pojken Benny Benson som, bland 700 bidrag, vann en tävling om hur Alaskas flagga skulle se ut. Han valde Karlavagnen och Polstjärnan som motiv. Polstjärnan, som också heter North Star, symboliserar att Alaska är den nordligaste av USAs stater och Karlavagnen, som också heter Stora björn, står för ett av de starkaste djuren i Alaska som folket hämtar sin kraft ifrån. Detta skedde 1927 och är än idag Alaskas flagga.

Printet på denna mysiga jumpsuit heter The Northstar.

Mini Rodini har ny lanseringsplan

7 jul 2019

Mini Rodini själva har testat en delvis ny lanseringsplan under hösten 2018 och våren 2019. Nu kommer de fullt ut att involvera även sina återförsäljare i en ny lanseringsplan.

Istället för två drop i varje kollektion kommer det nu att bli fyra till fem kapitel (chapters). Det första kapitlet för varje säsong kommer sannolikt att vara det största. Därefter kommer de övriga, något mindre, kapitlen att släppas med jämna mellanrum.

Pre-kollektionen, den som alltid kommer någon månad innan huvudkollektionen, kommer att finnas kvar.

I november, någonstans, kommer nästa pre-kollektion att släppas. Det betyder att höstkollektionen med sina fyra kapitel kommer att spridas ut så att alla kapitel är ute före november.

På våren brukar höstens pre-kollektion ligga i maj. Det betyder att vårens fem kapitel kommer att släppas med jämna mellanrum innan maj månad.

Det är sannolikt så att de delar av kollektionen som är basic-plagg kommer i säsongens första kapitel. Det är delvis därför detta släpp är störst.

Fler styles kommer att varra limited edition. I vissa fall kanske några hundra plagg totalt. Förutsatt att dessa plagg är snygga och eftertraktade blir andrahandsvärdet högt.

Mini Rodini blir mer hemlighetsfulla med vad de visar upp på mässor inför släppen. Det har läckt ut ganska mycket bilder för tidigt. Förmodligen blir det mindre av det på sikt.

Vi gissar att en anledning till den nya planen är för att öka värdet och intresset för varumärket nu när ett flertal andra märken har tagit sig in på marknaden.

Om knappt tre veckor kommer höstens första dropp.

Vet du något mer den nya lanseringsplanen? Skriv en kommentar.

Hugo loves Tiki SS19

20 jun 2019

 

När många andra märken rear ut sina vår- och sommarkollektioner kommer Hugo loves Tiki med sin vår- och sommarkollektion. Timingen känns något märklig men det finns en förklaring. Det USA-baserade klädmärket för barn valde inför SS19 att byta tillverkare. Detta visade sig vara ett dåligt val då tillverkarna, varken de i Kina eller de i Indien, kunde leverera som det var planerat. Kollektionen skulle ha kommit ut i vid månadskiftet februari/mars. Den som har varit observant vet att det har varit ett drop i maj och att det nu är dags för drop 2 på självaste midsommarafton. Några av plaggen och printen har därför varit kända en tid. Merparten av kollektionen kommer med det andra droppet.

Det finns ytterligare förändringar inför denna säsong. Designen på printen är mer mainstream. Många föräldrar och barn har älskat märket för att det är lite knasigt. Printen i SS19 är mindre knasiga. De är något mer tillgängliga så att fler kan gilla dem samtidigt som kanske färre älskar dem. Vi råkar veta att även höstens kollektion fortsätter på den nya inslagna linjen.

 

 

För dig som inte känner till märket Hugo loves Tiki grundades det av designern Cheyenne Couch som numera har bytt namn till Cheyenne Norris. Hon startade företaget 2014 med motiveringen att hon ville ha något att göra medan hon var hemma med barnen. Efter en längre tids studier i Europa har hon låtit sig influeras av den europeiska designen vilket, enligt Cheyenne själv, har färgat de former och print som utmärker märket.

Cheyenne skriver på sin websida att printen är djärva och/eller ser ut att vara målade av barn. Det är delvis dessa drag som har försvunnit i och med denna kollektion. Printen ser mer ut som figurer som ska roa barn än att de är målade av barn. I denna kollektion har Cheyenne själv valt att skylta mycket med det regnbågsfärgade printet. Som statement fungerar det bra men som print på ett plagg är det ganska intetsägande, tycker vi.

 

Roligast av printen är ändå hallonen (som ibland är mörka som björnbär) med olika ansiktsuttryck. Vi tycker också att pudlarna är ganska kul. Fiskarna och känguruerna är mer söta än roliga. Vi tycker inte att printen med nyckelpigor är särskilt spännande (Bumble & Bee kom med nyckelpige-print tidigare under våren). Printen med gröna hjärtan går säkert hem hos vissa men för oss är de intetsägande. Vissa tycker att det är kul med text som säger något i stil med "Way too cute" eller "The bestest". Det är roligare för föräldrarna än det är för barnen.

 

 

Materialet är genomgående ekologisk bomull. Tyget ska enligt uppgifter vara GOTS-certifierat men den färdiga produkten är inte certifierad. Vi får hoppas att slutprodukten är ren och giftfri men utan certifiering finns det inga sådana garantier. Vi vet ju inget om fabriken där de tillverkas annat än att de ligger i Kina respektive Indien. Det verkar som att det är skillnad på kvalitén på tygerna beroende på var de är tillverkade. De plagg som är tillverkade i Kina är något tunnare och de plagg som är tillverkade i Indien är något tjockare. Ett tjockare jersey-tyg upplevs som mindre följsamt och kanske lite trångt. En mjukare jersey-tyg känns mer elastiskt och mjukt. Det tjockare tyget kan förväntas hålla längre och tåla både slitage och tvättar.

Formmässigt finns det vissa saker att lyfta fram. Vissa känningar och dresser är väl djärva, t.ex. de med volanger som sticker ut vid ärmarna. Den på översta bilden har en fin form och är lätt att tycka om. Modellen kallas skater dress. Snygg men dyr. De bodies som finns i kollektionen är inte helt lika i skärningen. Bodyn med ett stort hallon på har en högre skärning nedtill än de övriga och skiljer sig även från andra märken. De t-shirtar som ingår i kollektionen har något olika form utan att det presenteras i informationstexterna.

T-shirten med pudeltryck är märkbart längre än de med fisktryck. Samtidigt är tröjan med pudeltryck lite utsvängd nedtill medan de andra är helt raka. Vi vet inte hur avsiktligt detta är. Ett plagg som kan bli en ny favorit med denna kollektion är den kortärmade sweatshirten. Den sitter snygg på barnen. Även plaggen i frotté är sköna. Frotté har ju en svettabsorberande effekt vilket gör att de passar barn som är fysiskt aktiva. Här nedan syns en kortärmad sparkdräkt i frotté med fiskprint. Den är perfekt för barnet som omväxlande kryper, går och springer.

 

När vi synar plaggen finns det inget direkt att klaga på men det är inget märkvärdigt heller. Kvalitén motsvarar inte riktigt priset. Priset måste främst vara en återspegling av märkets popularitet, tänker vi. Om man jämför med andra märken är kvalitén strax under mini rodini och jämförbar med Dear Sophie. Märken som Bobo Choses och Gray Label är betydligt bättre i alla avseenden.

 

Vi har jämfört storlekar med mini rodini. En t-shirt från mini rodini är ungefär lika bred i motsvarande storlek men något kortare. Om t-shirten från Hugo loves Tiki är gjord av tjock jersey betyder det att den kommer att kännas mindre på barnet. Man bör nog tänka en storlek upp samtidigt som man får ett längre plagg på barnet. Kanske ska man inte tillämpa den principen när man kommer upp i åldrarna. En femåring ska utan problem kunna ha storlek T6på en tröja, d.v.s. upp till sex år. Plaggen verkar genomgående vara gjorda för ganska smala barn. Detta blir extra tydligt på deras leggings (se bilden på pojken ovan). Smala i midjan och hela vägen ned.

Vi är lite delade i vad vi ska tycka om denna kollektion. Till att börja med är vi ganska eniga när det gäller kvalitén. Den motsvarar inte det höga priset. Därtill tror vissa av oss att den nya riktnignen på printen kan fungera bra och slå stort medan andra tror att det lite tar bort märkets skäl och unika drag. Bedöm själv. Vad tycker du?

Badkläder SS19

1 jun 2019

Vi har inför den här sommaren försökt att skapa oss en god överblick över vad det finns för badkläder som vi själva skulle kunna tänka oss att sätta på våra barn men också rekommendera till andra. Våra normala kriterier är att kläder helst ska vara GOTS-certifierade eller motsvarande. När det gäller badkläder är det svårare eftersom de sällan är gjorda av bomull.

De badkläder vi visar upp nedan är antingen tillverkade av polyester/elastan, polyamid/elastan, lycra/nylon eller nylon/spandex. Plaggen av polyester eller polyamid som huvudkomponent är gjorda av återvunna plastprodukter som PET-flaskor och gamla fisknät.

Ett minimum för de plagg vi har valt ut är att de har en Oekotex-certifiering vilket garanterar att slutprodukten är fri från skadliga kemikalier. Det är ännu bättre om de har GRS-certifikat eller Fairtrade utöver Oekotex. GRS sägs ibland vara motsvarigheten till GOTS för produkter tillverkade av återvunnet material. Det betyder att hela produktionskedjan står för tillverkning under goda miljömässiga och sociala förhållanden och att inga skadliga kemikalier förekommar i något steg av produktionen eller i slutprodukten. Fairtrade står för att produktionen sker under goda miljömässiga och sociala förhållanden utan skadliga kemikalier och där arbetarna får en lön de kan leva på.

Nu till vårens och sommarens badkläder. Vi har tittat närmare på följande varumärken: mini rodini, House of Jamie, ImseVimse, Zunblock och Liewood. Samtliga plagg från dessa varumärken har ett UV-skydd som motsvarar UPF 50+. Alltså det högsta på marknaden.

Mini rodini har ett brett sortiment av badkläder inklusive några basic leopardmönstrade alternativ. Vi, precis som många andra, gillar leopardmönstrade babykläder men dessa badkläder faller vi inte för. Vi är mer intresserade av årets prints. Från drop 1 och drop 2 har vi t.ex. printen cat mermaids, seahorse och valarna. De bruna badbyxorna med krokodiler och de bruna badbyxorna med aphuvuden gillar vi också. Från släppet i maj vill vi särskilt lyfta fram printet med solar och printet med papegojor (tycker några av oss är det finaste för säsongen). Samtliga dessa känns bra och ser bra ut. För användarens trygghet och säkerhet är de GRS-certifierade. Priserna är relativt höga vilket man kan vänta sig av mini rodini.

 

 

House of Jamie har inget stort sortiment av badkläder och erbjuder väldigt lite till pojkar. För den som gillar volanger är detta det perfekta alternativet. De mest populära plaggen är i leoprintet eller de helrosa. I detta märke gillar vi leoprintet mycket mer jämfört med mini rodini. Passformen är bra och plaggen känns bra mot huden. De är certifierade med Oekotex och Fairtrade vilket känns bra även i hjärtat. Priserna är i nivå med mini rodini.

 

ImseVimse har erbjudit badkläder av schyst material en längre tid. Det är ett märke att lita på om man värnar om naturen och sina barns hälsa. De plagg som finns att välja på denna sommar gör oss dock avskräckta. Utseendet är usch. Tyget är av polyester och elastan eller polyamid och elastan. Dessa är certifierade med Oekotex. En del av sortimentet går just nu på REA och priserna är även annars ok. Vi står gärna över även till låga priser.

UV-dräkt på REA från ImseVimse

Zunblock känns mer moderna än ImseVimse men vi har fått veta att företaget bakom varumärket har gått i konkurs. Det kan vara sista sommaren man kan köpa bad- och UV-dräkter från Zunblock. Vi gillar de flesta färgkombinationerna och tycker att materialet känns bra. De är gjorda av lycra och nylon och slutprodukten är certifierad med Oekotex. Priserna är ganska bra.

Liewood har expanderat sitt produktsortiment detta år och har bland annat infört badkläder. Till skillnad från ovan konkurrenter har de valt tyg som är en blandning av nylon och spandex. Det ger en känsla av gummi och påminner något om en våtdräkt snarare än ett par badkläder. Plaggen har snabbt blivit populära så materialet spelar förmodligen mindre roll. Plaggen är Oekotex-certifierade och går till ett hyfsat pris. De print som gäller så här långt är leopardmönstrade, blåvitrandiga och gulvitrandiga. De gulvitrandiga verkar väldigt populära. Badbyxorna som kom tidigare än baddräkterna har sålt slut på vissa ställen. Vi gillar alla och tror att dessa prints kommer att återkomma under flera säsonger. Vi vet också att det kommer print med dinosaurier på, förhoppningsvis under juni månad. Kan bli en riktig höjdare.

 

 

Sammantaget känns plaggen från mini rodini och House of Jamie snyggare och bättre, samt har de bästa certifieringarna, men det är också dessa som kostar mest. Liewood erbjuder snygga och något billigare alternativ.

Glöm inte att skydda huvud och nacke på ditt barn. Det bästa skyddet är en solhatt som går ned över nacken.

Dela gärna med dig av synpunkter på det vi har tagit upp.

Mini Rodini AW19 pre

5 maj 2019

Den andra maj släppte mini rodini sin AW19 pre kollektion med namnet Tutto bene. Det är inte bara ett italienskt namn utan vissa plagg har också den italienska flaggans färger. Man ska nog inte ta det italienska temat på för stort allvar. Vissa print för tankarna långt bort från Italien. Printen med solar får oss snarare att tänka på Japan och printen med papegojor för tankarna till Sydamerika. Det är svårt att hitta den röda tråden med denna kollektion.

Bortsett från det oklara sammanhållande temat finns det mycket att gilla med denna kollektion. Först vill vi lyfta det nya plagget i kollektionen. Den färgglada anoraken är en ny style. Det passar bra nu när vädret helt plötsligt kan övergå i regn samtidigt som det är ganska varmt. Färgkombinationen på denna anorak är helt unik i kollektionen. Vi gillar den skarpt.

Övriga styles är kända men med nya print. Printen med solarna är läckra. Många gillar tröjorna med hjärtan. Det gör vi också men konstaterar att de är stickade och ganska dyra.

Våra favoriter är printen med papegojor. De finns på gul bakgrund vilket fungerar oväntat bra med tanke på att papegojorna är gula. De finns på beige bakgrund som blir en väldigt fin kombination av färger.

Vi har lite svårt att se poängen med plagg som har texten pop corn. Det känns banalt även om vi förstår att det är en 70-tals flirt som i så många andra fall med mini rodini.

Det finns mycket i denna förhållandevis lilla kollektion men det finns inga leggings. Det finns sweatpants och tunna byxor med solar.

Håll utkik efter vårt kommande inlägg om badkläder. Där kommer vi ta med badkläder från denna kollektion.

← Äldre inlägg