Blogg

 

RSS

Bobo Choses For president SS21

14 jan 2021

I barnklädernas rike är det dags att välja president. Vilket klädmärke är folkets val när det gäller märken med ekoprofil? Det enklaste sättet att kolla detta är att se vilket märke som har flest följare på instagram. Där ser toppen ut så här:

1. Bobo Choses har 313 tusen följare på instagram

2. Mini Rodini 296 tusen följare

3. Stella McCartney Kids (stellakids) 258 tusen följare

4. Konges Slöjd 220 tusen följare

5. Gray Label 94 tusen följare

6. Hugo Loves Tiki 94 tusen följare

7. Molo 81 tusen följare

8. Turtledove London 55 tusen följare

9. Dear Sophie 44 tusen följare

10. House of Jamie 40 tusen följare

11. Mainio 32 tusen följare

12. I Dig Denim 31 tusen följare

13. Pierrot la Lune 29 tusen följare

Gränsen för denna lista är satt vid 25 000 följare. För oss svenskar kanske det är lite förvånande att Bobo Choses har flest följare. Eftersom antalet följare baseras på en global nivå säger det väldigt lite om märkets storlek i Sverige.

Bobo Choses - For president SS21

Nu när vi har utsett klädmärkenas president är det passande nog så att Bobo Choses precis har släppt en kollektion som heter For president. Temat är vem som ska bestämma, eller vem ett barn skulle rösta på till president. Barn tänker inte som oss vuxna och det kan vi ibland vara glada för. De ser andra värden i livet. Som vuxen kan man dock undra lite hur alla print hänger samman med temat. Det finns några print där det står "For president" men i övrigt är det lite kryptiskt. Rösta på paprika står det (vote for pepper) på några print.

Bortsett från en viss förvirring är det en underbar och snygg kollektion. Väldigt många print blir genast stora favoriter. Denna kollektion kan vara ett genombrott i Sverige. Den har ännu inte fått så stor uppmärksamhet men redan klart större än tidigare säsonger. Här kommer ett urval av print och styles.

Molo - färgstarkt barnmode

9 jan 2021

Det danska klädföretaget Molo har nyligen släppt sin vårkollektion. Några få näthandlare i Världen fick släppa merparten av huduvkollektionen tidigare än andra. Dit hörde Frida & Fritiof som redan den 29:e december hade kläderna till försäljning.

Vi har i ett tidigare inlägg lyft fram Molos fina arbete med hållbarhetsfrågor och att många av deras plagg är GOTS-certifierade. Märkets satsning är jämförtbart med andra ambitiösa märken som Gray Label, Pigeon Organics och Mini Rodini. Ett av våra favoritmärken, Gray Label, som toppade listan över bästa ekologiska märken för barn sommaren 2019, är ungefär likvärdigt med Molo när det gäller kvalitet. Det säger en hel del om Molo som klädmärke. Det är inte många, om ens någon, i denna klass som överträffar Molo.

Molo är också ett internationellt gångbart klädmärke. Enligt de själv är de norra Europas största klädmärke för baby och barn. Det gör de till ett av världens största med den särskilda miljöprofilen. Eftersom vi gärna lyfter fram kläder till de minsta är vi glada att Molo har ett relativt stort sortiment för barn under tre år.

Det är ju varken hållbarhet eller kvalitet som har gjort Molos kläder kända. Det är deras öigonfallande print. Printen har skapat en delad föräldraskara. Vissa tycker att printen är snygga medan andra tycker att de är gräsliga. Bra designmärken brukar väcka känslor och känslor av avsky kan mycket väl höra dit.

GOTS-certifierade varumärken med barnkläder

27 sep 2020

Förkortningen GOTS förekommer i allt större utsträckning. Även om fler vet vad GOTS står för är det fortfarande ganska oklart hur man ska tolka det om det står att ett klädesplagg är GOTS. Vi reder ut härvan.

Alla som månar lite extra om sina barn och barnbarn kan behöva en guide för att göra sina val av kläder till baby och barn. Ta del av några exempel som Bobo Choses, Liewood, Molo och Mini Rodini för att bättre förstå skillnanden på vad företag gör och inte gör.

GOTS

GOTS står för Global Organic Textile Standard. Som namnet antyder är det en global standard som alla företag i världen kan ansluta sig till. Det handlar om textilier och inga andra material. Slutligen är det ekologiska textilier som kan certifieras.

Vad som inte skrivs fram i namnet är att det finns en social dimension i det hela där arbetsmiljö och lön är viktiga faktorer. Det står heller inte att skadliga kemikalier inte är tillåtna över hårt satta nivåer. Producenter måste klara vissa nivåer av vatteförbrukning och energiförbrukning för att klara en certifiering, vilket också går utöver vad namnet står för. Slutligen framgår det inte att det handlar om hela produktionskedjan från framställningen av bomull eller andra textilfibrer till det färdiga plagget och företaget som sätter GOTS-loggan på sina produkter.

Till skillnad från Oeko-tex får kemikalier inte förekomma i något led av produktionen. Oeko-tex kontrollerar bara hur mycket kemikalier som finns kvar i produkten när den ska gå till försäljning. Kemikalier får enligt GOTS kriterier inte användas i odlingarna i form av skeddjursbekämpnint och inte i något led av produktionen. Detta i sin tur förbättrar arbetsmiljön för arbetarna avsevärt eftersom de aldirg behöver exponeras för kemikalier på sitt arbete och avlopp från fabrikerna innehåller inga kemikalier som kan skada omgivningen.

Det finns två nivåer på ekologiskt material. Miniminivån är 70 procent ekologisk bomull (eller annan råvara) för att man ska kunna få certifieringen. Den absolut lägsta nivån för att ett färdigt plagg ska få bli märkt med GOTS är att minst 95 procent utgörs av ekologisk bomull. De som vill blanda ut med elastan kan alltså inte ha mer än fem procent elastan för att få certifiering.

I Dig Denim AW20

26 aug 2020

I Dig Denim har som så många andra klädföretag lite svårt att få ut en samlad kollektion på grund av coronapandemin. Produktionen i olika delar av världen klarar inte full kapacitet. Därför är I Dig Denims första släpp, som var för någon vecka sedan, inte ett komplett släpp. Det är framför allt till baby som det finns lite magert att visa upp.

I Dig Denim, som är ett göteborgsbaserat denim-brand, har en hel del överdelar och nederdelar av denim men de har så mycket annat som är snyggt och spännande. I normalfallet är kläderna gjorda av ekologisk bomull och certifierade enligt Oeko-tex. Det finns enstaka undantag.

När det handlar om ekologiska babykläder i första släppet är det framför allt velour-plaggen Ash som sticker ut. De finns i svart och en färg som de själva kallar dark ginger. Vissa likställer dark ginger med gammelrosa. Plaggen är jättesköna och mjuka. De finns som både top och nederdel. Tillsammans blir det som en hel mysdress (se bilden ovan). Vid nästa släpp kommer det mycket mer plagg till baby, bl.a. jumpsuits och bodies.

Dear Sophie - Farmlife (AW20)

18 aug 2020

Medan andra märken har haft svårt att leverera en hel kollektion på grund av coronapandemin eller inte har lanserat någon ny kollektion alls har Dear Sophie växlat upp och gjort lite mer än vanligt.

I år kommer deras kollektion Farmlife redan i augusti. Tidigare höstkollektioner har släppts i september. Därtill levererar de allt som de utlovade i början på året när ingen ännu tänkte på corona.

Kollektionen Farmlife

Vi har en del vi vill berätta om denna kollektion.

1. Farmlife har bondgården som tema. Kollektionen innehåller print med kor, hundar, möss, höns (som mer ser ut som ankor), grisar samt rotfrukter och blommor. Det mesta kommer i ett stort första släpp. Senare i höst, närmare bestämt i början på oktober enligt plan, kommer släpp två som är lite mindre.

2. För vissa handlar Dear Sophie enbart om roliga print. Kvalitén är mindre viktig. För oss är kvalité lika viktig som designen. Det är därför glädjande att kvalitén är ett snäpp vassare i denna kollektion. Kläderna känns skönare och kommer sannolikt att hålla längre.

3. Alla all-over-print finns i minst två olika färger (utom ett). I vissa fall så många som fyra olika färger. Det är två print som inte föreställer djur. Dels finns det ett rutigt mönster som finns i rödvita toner respektive i beige toner. Undantaget är ett mönster som heter patches. Patches ser ut som en blandning av mönstret av en fläckig ko och ett kaki-mönster. Detta print finns enbart som gråblå fläckar på ljus botten.

4. Det tillkommer tre sorters styles i denna kollektion som inte funnits tidigare. Först är det utsvängda byxor, nedtill alltså, som finns med tre print. Sedan är det en tunika som finns i fyra AOP och fyra singelprint. Slutligen finns det också kjolar, knälånga ungefär, i sex print. De sistnämnda har efterfrågats av fansen.

Mini Rodini - Für Elise

11 aug 2020

Den 30:e juli kom Mini Rodinis första släpp från kollektionen Für Elise. Chapter 1 innehöll några riktigt fina plagg och print. På grund av en begränsad produktion var det svårare än vanligt att få tag på de mest eftertraktade plaggen.

Chapter 2 kommer inte att bli lättare. Nu finns det inga snygga jackor att kämpa om men väl annat som är snyggt och som det kommer att huggas om. Vi tycker kollektionen i sin helhet är fin och vi är övertygade om att den skulle sälja ännu mer om det bara fanns tillgång.

Här nedan visar vi upp några av höjdpunkterna så här långt.

Chapter 1

Några av de snyggaste plaggen är jackorna från det första släppet. Det handlar främst om den vändbara jackan med svart på ena sidan och leo på andra sidan. Suppersnygg. Det handlar om de två hjärtan-jackorna. En röd jacka med vita hjärtan och en vit jacka med röda hjärtan. Väldigt fina och väldigt eftertraktade. Sedan har vi jackan med mozart-print. Det är ett pandahuvud med peruk och krås så för tankarna till mozart. Slutligen har vi jackan med noterna. Noterna är ett slags huvudprint för hela kollektionen och det växer mer och mer.

Den första bild vi vill visa är en naturlig fortsättning på pre-släppet i augusti med bläckfiskar. I chapter 1 AW20 hittar man en luvjacka och ett par snygga raka sweatpants med ett bläckfisk-emblem på varje plagg. Skönt och stiligt för att vara så lediga styles.

Bobo Choses AW20

22 jul 2020

Förra veckan släppte Bobo Choses sin höstkollektion. De brukar vara först med att släppa säsongens kollektion. Vi är mitt i den svenska sommaren så det känns lite konstigt att titta på höstkläder. Det mesta från Bobo går dock att ha året runt.

Höstens kollektion heter The Catalogue of Marvellous Trades. Det betyder ungefär Listan med fatastiska yrken. Det är yrken som barn har hittat på, är tanken. Om man tittar på vad som står på de olika printen är det något osäkert om det verkligen är barns påhitt eller önskemål.

Bobo Choses blir lite bättre för varje säsong med att kläderna är tillverkade av GOTS-certifierat garn. Nästan all bomull för baby är ekologisk och en stor del av kläderna till kids är ekologiska. Slutprodukten, det färdiga klädesplagget, är dock inte certifierat. När man frågar om deras fabriker, eller sy-ateljéer/-studios som de själva väljer att kalla det, är GOTS-certifierade svarar de att det är ett krav från deras sida. Om man läser deras eget informationsmaterial är fabrikerna Oekotex-certifierade vilket delvis betyder något annat. Det man kan vara säker på som kund är att tillverkningen är fri från skadliga kemikalier.

BabyMocs slår igenom snabbt

17 maj 2020

BabyMocs är ett svenskt företag som började sin bana med att göra Sveriges första veganska skor till barn. De öppnade sin första butik juni 2019 i Stockholm. Sedan dessa har sortimentet breddats och märket har fått ett snabbt uppsving.

Hållbarhetstanken är genomgående. Produkterna ska belasta ekosystem, klimatet, djur och människors hälsa så lite som möjligt. Skorna är gjorda av veganskt läder, alltså inte av djurläder, men det är svårt att hitta information om vad veganskt läder är. Det går bland annat att läsa att  vissa sandaler (se bild ovan) är gjorda av veganskt läder som i sin tur är gjort av spillmaterial från annanas. Smart! Det finns även babymoccasiner (bilden nedan) med halkskydd som är underbart söta. För de äldre finns det kängor (samma material som sandalerna plus sulor av naturgummi) och sneakers (av stickad återvunnen polyester med sulor av naturgummi) som är snygga och coola.

Kan möjligtvis BabyMocs vara en förkortninig för baby moccasins.

Alla bommullsprodukter är gjorda av ekologisk och GOTS-certifierad bomull. Det gäller stickade beanies, solhattar och kepsar. De har också en liten kollektion med t-shirtar som "bara" är gjorda av ekologisk bomull. Deras snygga solglasögon är gjorda av återvunnen plast.

Det finns två sorters solhattar att välja mellan. En med slät yta (se bild ovan) och en med manchester. Formen är också något olika. För kepsarna är det samma sak. En slät keps och en baseball-keps (se bild nedan) av manchester. De är så så eftertraktade att de är mer eller mindre slut i BabyMocs egna butiker. För närvarande går de att få tag på här. Samtliga huvudbonader är one-size. Det går att reglera kepsarna baktill men inte solhattarna.

Dear Sophie SS20 - drop 2

3 maj 2020

Den här våren har verkligen inte blivit som man tänkt sig. Dear Sophie skulle ha sitt andra släpp i mars men i själva verket blev det i mitten på april. När kläderna kommer spelar dock mindre roll så länge kläderna är något alldeles extra.

Vårens kollektion heter Sands of Morocco. Printen som har fallit inom ramen för detta tema kan på ett eller annat sätt kopplas till det nordafrikanska växt- och djurlivet. De djur som är centrala i drop 2 är leoparder och kameleonter. Vi vet att ormarna blev väldigt populära från det första dropet men vi tycker att de två print, med färgvariationer, som tillhör detta drop är kollektionens höjdpunkter.

Kameleonterna finns i två färgvarianter. Leoparderna finns i tre färgvarianter som all-over-print och som en färgvariant med single-print. Det är printen som är släppets nyhet då det inte finns något nytt plagg jämfört med tidigare kollektioner.

När Dear Sophie slog igenom som märke stack luvjackorna och helkroppsdresserna ut som märkets signum. Numera är det mer traditionella plagg som barn och föräldrar främst vill ha. Det är t-shirtar och det är leggings. Shortsen är ganska populära. Kvalitetsmässigt är det byxorna som sticker ut. De är välgjorda och sköna. Många verkar ha upptäckt det och man ser fler och fler barn som har dessa pants på sig.

Några av höjdpunkterna i kollektionen kan ses på bilderna. Överst ser vi en body i färgen ecru och printade leoparder. Den varma vita färgen och de söta leoparderna ger en enkel och effektful känsla. Det är svårt att inte gillar printet. Här nedan ser vi leoparderna på en gråblå botten och denna kombination är nästan lika effektful. Ett självklart val för den som inte vill ha ljusa plagg på sina barn. På bilden syns även det enda singelprintet i kollektionens andra drop på denna gula t-shirt.

Reima – ytterkläder för barn i rörelse

1 apr 2020

Ytterkläder till barn faller sällan inom ramen för barnmode eller fashion för barn. Vissa märken lever dock upp till de krav vi ställer när det gäller hållbarhet, material och giftfrihet. I detta inlägg tar vi upp Reima som ett gott exempel.

Vi väljer att lyfta fram Reima av tre skäl. Först är det ett märke som är både tidlöst och tidsenligt på samma gång. Det betyder att de följer trender samtidigt som deras plagg inte blir omoderna om ett yngre syskon ärver kläderna fem till tio år senare. Det andra skälet är att ett tydligt ansvarstagande när det gäller produktion och slutprodukt. Tillverkningen sker under goda arbetsförhållanden. Slutprodukten är, för nästan alla plagg, oekotex-certifierad vilket innebär att plaggen inte innehåller några skadliga kemikalier.

Det tredje vi vill lyfta är att Reima har enorm erfarenhet av att tillverka funktionsplagg och är därför det märke som bäst motsvarar barns behov av obehindrad rörelse. Vissa föräldrar tänker att plagg ska vara vattentåliga. Andra tänker att plagg ska vara snygga. Barnen själva vill kunna röra på sig utan att de känner sig hämmade och vill därtill inte bli obehagligt svettiga. Reima har utvecklat en rad ytterkläder som motsvarar samtliga av ovan önskemål.

Här nedan kan du läsa om Reima och dessutom få en del praktiska tips för hur du kan tänka när du väljer ytterkläder till ditt eller dina barn. Vi förklarar också en del termer, som t.ex. vattenpelare, så att du bättre förstår vad du får när du väljer i handeln.

Mini Rodini, våren 2020

25 mar 2020

Denna säsong har Mini Rodini haft fem drop. Det sista är den 26/3. Då får vi en helhet av vad kollektionen som är en hyllning till Lady Di (eller Prinsessan Diana) har att erbjuda.

Randig tröja från första droppet och leggings med lyckosymboler från andra släppet.

Inledningsvis vill vi börja med att uppmärksamma våra läsare, som är intresserade av allt som har med Mini Rodini att göra, om en websida som har ett mer omfattande innehåll än någon annan sida vi har hittat. Sidan heter Allt du vill veta om Mini Rodini och tar upp sådant som var namnet kommer ifrån, lite om Cassandra Rhodin, hur de tänker kring hållbarhet osv.

Vårens fem drop, eller fem kapitel, är mer genomtänkt än föregående höst. Inför hösten 19 kom de på idén att göra fler släpp än tidigare och kalla dem chapters (kapitel) men de hade ingen bra plan för hur de skulle dela upp kollektionen. Inför våren 2020 hade de tänkt igenom släppen och det märks. Nu är printen mer samlade till ett släpp.

En tröja med ett fyrklöver och en lång kjol med enhörningar från femte droppet.

Hyllningen till prinsessan Diana har fått tydliga inriktningar. Vid både första och fjärde släppet fanns ett fokus på Dianas intresse för idrott. I första släppet var det främst rugby som märktes och i det fjärde släppet blev det ett tydligt fokus på tennis. Oberoende av Dianas intressen kan man se ett stråk av lyckobringande ting som enhörningar, fyrklöver, hästskor och hjärtan. Dessa har framför allt synts i de första släppen men enhörningarna dyker upp igen i det femte släppet (se bilden ovanför). I det senare fallet rör det sig om vävt tyg till skillnad från det första släppet där plaggen är av jersey som är ett stickat tyg.

Dear Sophie SS20 - drop 1

12 feb 2020

Av alla märken som kör med teman för sina släpp måste man säga att Dear Sophie har de mest genomtänkta och sammanhållna kollektionerna. Vårens kollektion heter Sands of Morocco. Den innehåller marockoinspirerade mönster, strutsar, åsnor, kameler, palmer och ormar. Faktiskt finns det mer men det kommer i drop 2.

Bara den senaste veckan har det spridits en hel del bilder på sociala medier. Innan dess var det helt tyst. Det var så att man började undra om det skulle komma någon kollektion. Nu är den i alla fall här. De flesta av oss älskar kollektionen. Detta kan vara deras bästa hittills. I alla fall om man räknar med de print som kommer i drop 2. De ingår också i temat.

Vi ska ge exempel på några av de print och styles som ingår i kollektionen. Först några reservationer. Du som värdesätter certifierade produkter får inte detta fullt ut om du köper Dear Sophie. Deras kläder är gjorda av GOTS-certifierad bomull men slutprodukten är inte certifierad. Plaggen är visserligen relativt billiga jämfört med andra märken som säljer ekologiska produkter. Det vissa knorrar över är ändå att kvalitén inte är den bästa. Det känns inte helt bra mot huden.

Dear Sophie är fortfarande ett ganska ungt varumärke. Deras plagg var i början lite för trånga och sömmarna gick sönder men numera har plaggen bättre passform och är mer hållbara. Tack vare populariteten växer företaget fort och de försöker hinna med förbättringar och att lyssna på kundernas önskemål så gott de kan. Det är dock en liten bit kvar.

Nytt för den här säsongen är bodies och t-shirtar med volanger på ärmarna. Vissa tycker att det är sött. Vi ställer oss neutrala till detta tillskott. Ta nu en titt på alla print. Överst ser du ormprintet på leggingsen som all-over-print och ett singelprint på en svart t-shirt.

Flickan på bilden har en t-shirt med printet Marrakech på blå botten med tillhörande bloomers i samma print. Detta mönster finns även på rosa botten som du kan se på nedan bild. Där har flickan på sig ett hårband, en bomberjacka och ett par leggings med samma print. Som t-shirt syns ett singelprint med en struts på.

Mini Rodini SS20, drop 1

31 jan 2020

Denna vår kommer Mini Rodini att ha fem drop, eller chapter som de själva kallar det, och det första droppet var den 30:e januari. Kollektionen heter Diana som en hyllning till Prinsessan Diana och hennes intressen. Prinsessan Diana hade ett stort inflytande i Storbritannien från det att hon genom giftermål blev prinsessa 1981 fram till sin död 1997. Hon var mycket omtyckt i Storbritannien men även i övriga världen.

Det är framförallt Dianas intresse för sport som lyser igenom i vårens kollektion. Vid det första droppet hittar vi rugbykläder som ett uttryck för detta. Vi har uppfattat att rugbykläderna inte har väckt så stort intresse bland MR-fans men vi tycker att de har sin charm.

Mest populära är tigerprinten, klöverprinten och enhörningsprinten. Tingerprinten finns främst i en svart-grön variant men även i en brun-beige (som på ovan bild). De svart-gröna tigerprinten presenteras som basic men de är något dyrare än basic-plaggen. Material och design är annars som basic.

Bobo Choses SS20

19 jan 2020

A Dance Romance är kollektionen som kretsar kring att röra på sig. Det är en tydlig story men hur alla motiv på kläderna binds samman av temat är inte lika uppenbart som den föregående kollektionen med ett sammahållet rymdtema. Oberoende av detta gillar barn att dansa. De flesta börjar röra på sig när de hör rytmisk musik. Det är den känslan Bobo Choses vill förmedla.

Vi har ibland haft svårt att se storheten i detta internationellt kända klädmärke för barn. Denna gång börjar det klarna. Det beror inte på att vi får ihop deras märkliga bilder, deras typiska mismatch eller deras motiv på kläderna. För oss ligger storheten framför allt i kvalitén. Tygerna är helt fantastiska. Mer så i år än tidigare. Det mest anmärkningsvärda är de förstärkande sömmarna. Kläderna är gjorda för att hålla och någon har tagit sig tid för att se till att det blir så. Detta är verklig slow fashion.

Att märket förbryllar förstår man när man ser vad som säljer. Bobo Choses egen shop säljer mycket av vissa plagg som inte säljer alls i Sverige. De satsar allt mer på toppar men många är tokiga i deras shorts, bloomers, culottes och byxor. Det är svårt att läsa av trenderna och smaken hos märkets fans. Den mörka t-shirten ovan säljer dock i hela Europa, inklusive Sverige.

Gott Nytt År

31 dec 2019

Vi önskar våra följare ett Gott Nytt År.

Vi ser tillbaka på ett händelserikt år. Utbudet för föräldrar och barn som vill ha GOTS-certifierat och ekologiska barnmode har ökat. Det är helt fantastiskt. Etablerade märken har vidgat sina sortiment med ekologiska kläder samtidigt som nya märken har tillkommit. De senare har inte startat under 2019 men lyckats nå ut till en bredare skara.

Under sommaren 2019 skapade vi vår första topplista. Om du inte har tittat på den än rekommenderar vi det verkligen. Läs och fundera och tyck till.

Våra förväntningar inför nästa år är stort. Mini Rodini har något speciellt på gång. Av det vi har sett finns det mycket att se fram emot. Det vi ser mest fram emot är Dear Sophies vårkollektion. Den är något utöver det vanliga. Vi tror att den kollektionen är Dear Sophies höjdpunkt så här långt. Det ska bli spännande att se hur det blir om någon månad och vad ni alla tycker.

Ett märke som var på väg att slå igenom stort är Hugo Loves Tiki. Enligt vad vi har förstått har tillverkningen varit problematisk och det är inte sannolikt att vi får se några nya kläder från Hugo Loves Tiki i Sverige under 2020.

Vad var bäst från 2019? Är det något särskilt märke, någon särskild kollektion eller något särskilt plagg som sticker ut?

Vilken kollektion ser du mest fram emot? Vilken är du mest nyfiken på?

← Äldre inlägg