Bobo Choses AW20

Förra veckan släppte Bobo Choses sin höstkollektion. De brukar vara först med att släppa säsongens kollektion. Vi är mitt i den svenska sommaren så det känns lite konstigt att titta på höstkläder. Det mesta från Bobo går dock att ha året runt.

Höstens kollektion heter The Catalogue of Marvellous Trades. Det betyder ungefär Listan med fatastiska yrken. Det är yrken som barn har hittat på, är tanken. Om man tittar på vad som står på de olika printen är det något osäkert om det verkligen är barns påhitt eller önskemål.

Bobo Choses blir lite bättre för varje säsong med att kläderna är tillverkade av GOTS-certifierat garn. Nästan all bomull för baby är ekologisk och en stor del av kläderna till kids är ekologiska. Slutprodukten, det färdiga klädesplagget, är dock inte certifierat. När man frågar om deras fabriker, eller sy-ateljéer/-studios som de själva väljer att kalla det, är GOTS-certifierade svarar de att det är ett krav från deras sida. Om man läser deras eget informationsmaterial är fabrikerna Oekotex-certifierade vilket delvis betyder något annat. Det man kan vara säker på som kund är att tillverkningen är fri från skadliga kemikalier.

På ovan bilder kan vi läsa om yrkena Lucky star distributor och Bird tuner. Den första varianten finns även i mörk lila och båda är supersnygga. Det är ganska tunna långärmade t-shirtar som sitter skönt, är svala och mjuka. Finns till både baby och kid. Visst låter det som ett hedervärdigt yrke att sprida ut lyckostjärnor till andra? Bird tuner finns på sweatshirt och t-shirt. Alla sweatshirts har en fleecad insida som gör de mjuka och sköna att ha på sig. De är inte för varma då det handlar om bomulls-fleece.

På bilderna ovan synns en långärmad t-shirt med en dinosaurieherde och en zebramålare. Någon behöver ju vakta alla, av barn, omtyckta dinosaurier så de inte springer vilse. Detta tryck finns i olika färgvarianter. Hur ska zebrorna få sina ränder om det inte finns barn som gör det åt dem? Det kan vara viktiga yrken för barn.

Ovan syns en rosig pojke med keps som till yrket samlar in försvunna ting. Texten lyder: Lost things recollector. Denna finns på sweatshirts i olika färger. Pojken i keps finns också som all-over-print vilket man kan se på bilden nedan. Denna sweatshirt är beige och det är den enda variant som finns. Den har snabbt blivit mycket populär. Den andra tröjan ovan är en Moon supervisor, d.v.s. någon som övervakar månen. Det är en mjuk långärmad t-shirt som finns i olika färgkombinationer.

Pojken i keps finns även som sweatpants. Jättesköna. Till vänster ovan syns ett katt-print på en rosa långärmad tröja. Den är ett av de sötaste printen i kollektionen och har blivit ganska populärt direkt från start.

Ovan till vänster syns en brun jumpsuit med moln. Katterna, molnen och paraplyerna har ingen uppenbar koppling till de fantastiska yrkena. Med lite fantasi kan man säkert hitta på något. Hur som helst finns molnen på olika plagg och på olika bakgrund. Detsamma gäller för paraplyerna. De finns som singel-print på olika färger. Det finns dessutom flerfärgade paraplyer som är effektfulla som print.

Bobo Choses håller alltid en mycket hög kvalitet på sina kläder. Materialen är de bästa och de är välsydda. Det är en fröjd att ha kläderna på sig. Huvuddelen av kollektionen är sydd i Spanien och resten är sytt i Portugal. Det handlar alltså inte om lågavlönade asiater som knappt har råd att leva på sin lön eller har hemska arbetsförhållanden som att de inte får gå på toaletten på hela dagen. Dessa kläder är tillverkade av skickliga hantverkare som får lön för sitt arbete.

Bobo Choses gör kläder för barn som barn tycker om. De tänker att deras kläder kunde vara designade av barn och att printen kunde vara ritade av barn. När det gäller denna säsongens fantastiska yrken verkar det lite svårt att tänka sig att särskilt små barn skulle ha hittat på dessa yrken. De använder ord som barn knappt förstår.

Vi tror inte att denna kollektion kommer att gå till historien som en av deras bästa. Vi tycker ändå att det finns mycket fint och framför allt mycket av hög kvalitet. Hitta dina guldkorn. Kommentera gärna nedan.

22 jul 2020