Bobo Choses visar sina gröna sidor och fingrar - SS19 är här

Vad skulle hända om alla bin försvann? Väldigt mycket mer än många tror. De som tänker att det blir svårt att få honung utan bin tänker mer på vad vi vet att vi får än vilken roll bin spelar i våra ekosystem. Bin har en oerhört viktig roll i många ekosystem där pollineringen är helt avgörande för att många växter ska ge frukt. Det kan gälla allt från frukter som är vanliga i Sverige till kaffeplantan som ger kaffebönan som frukt. Utan bin blir det ont om frukt för oss människor och fattigare ekosystem generellt. Sedan några år är det känt att många bin försvinner och många biarter har blivit fridlysta för att de nästan är utrotade. Jorden står inför en stor ekologisk kris.

Vad har nu detta med babymode att göra? Svaret är att märket Bobo Choses har bins existens som sin utgångspunkt för vårens kollektion. De ställer sig just frågan vad vi ska göra utan bin och det faktum att antalet bin hela tiden minskar. Sedan försöker de svara på problemet med att skapa trädgårdar. Kollektionen heter "To make a garden". Genom att skapa nya trädgårdar med blommor och fruktträd får bina ett hem och en plats att få mat ifrån. Den berättelse som Bobo Choses har byggt upp kring temat handlar om en familj som reser runt och skapar trädgårdar, särskilt i städer som saknar grönområden, och sedan säljer frukten från dessa trädgårdar. Temat tar sig uttryck i många print föreställande frukter och blommor. Det finns även inslag av djur från bondgårdar, fåglar eller insekter som likt bin hör hemma i trädgårdarna.

Bobo Choses har med denna kollektion tydligt understrukit sin gröna ambition och sitt miljötänk. Andelen styles som är gjorda av ekologisk bomull har ökat för varje säsong. Denna säsong har även en ansenlig del tillverkats av GOTS-certifierad bomull. Ungefär 50 % av alla bomullsplagg är gjorda av GOTS-certifierad bomull och hela 90 % av alla bomullsplagg i babykollektionen är gjorda av GOTS-certifierad bomull. Det bådar gott för alla oss som vill ha GOTS-certifierade kläder till våra barn. Detta gör också Bobo Choses till ett av de största märkena inom Eko Baby Fashion.

För er som inte är bekanta med märket Bobo Choses så startade de 2008 i Barcelona och har sedan dess designat kläder som är roliga. Personerna bakom ser sig själva som stora barn som vill ha allvarligt roligt och göra kläder som barn kan leka i. Kläderna känns igen av att de ser roliga ut med härliga figurer och mönster. Ordet allvarligt är noga valt då de själva tar sin insats på största allvar. De vill bidra till att ta ansvar för vår värld, särskilt vår natur. Det gör de främst genom att göra kläder av ekologisk bomull i lokala spanska fabriker.

Förutom det visuella som är roligt och lekfullt utmärks kläderna av mjukhet oavsett vilken sorts tyg de använder. De traditionella t-shirtarna i jersey är väldigt mjuka, vilket man också kan vänta sig. När man känner på tygen som ser ut att vara våfflade är de nästan lika mjukt. Det finns flera exempel på tyg som är mjukare än de ser ut. Ibland mycket mjukare.

Det som slår oss med denna kollektion är att man kan kan förvirras av plaggens enkelhet. Vid en närmare syning upptäcker man att varje plagg är oerhört välgjort. I de fall man kan ana att plaggen är välgjorda överraskas man av andra faktorer som val av tygsort. De gröna Bermuda-shortsen är ett exempel. De ser ut att vara gjorda av manchester men det visar sig vara ett mycket mjukare tyg som har mjuka räfflor. Det gör plagget väldigt skönt att ha på sig. Detaljerna ser vid första anblick enkla ut men är i själva verket väldigt välgjorda och avancerade. Fickorna både fram och bak är exempel på detta som gör plagget elegant. Som en rolig detalj finns det en broderad höna på ena benet.

 

En enkel t-shirt kan när man tittar närmare bli något märkvärdigt. Denna vita tröja med inslag av färg på ärmarna har en mängd detaljer som gör den helt unik. Den är mjuk och luftig, den har broderade körsbär som en både vacker och rolig detalj, och den har vågformar ytterst på ärmarna som nästan ser ut som spets. Det är en spännande blandning som i sin helhet ser snygg ut. Passar bättre för fina tillfällen än vardag men det avgör ägaren.

 

Frukter som mandariner, äpplen och körsbär återkommer på olika former och färger. Mandarinen finns på både en t-shirt och en enkel klänning. Körsbären finns på flera sorters plagg. En rolig figur är printet som kallas flowerbus. Det finnns som body och sweatshirt.

 

Som en sammafattning tycker vi om kollektionen både vad beträffar temat och plaggen. Bobo Choses har en unik stil med sina tryck, och med denna kollektionen kan man tydligt se det unika i sättet att använda olika sorters tyg och välgjorda detaljer. Det ökade antelet plagg som är gjorda av GOTS-certifierad bomull välkomnas. Det här är kläder som håller.

16 jan 2019