Dear Sophie - en ny stjärna

Vi har fått en försmak av den nya kollektionen från det polska klädmärket Dear Sophie. Klädmode från Polen? Är det så troligt kanske du tänker. Vi ställde oss samma fråga. Om man har lite koll finns det en handfull relativt nya GOTS-certifierade klädmärken från Polen som designar för baby och barn som också har tagit sig in på den svenska marknaden. De har kunnandet och de har resurserna.

Vad vi har förstått gick det ganska bra för Dear Sophie när deras vårkollektion kom. Den kollektionen hade ett havstema med fiskar och valar. Höstens kollektion har ett skogstema. Vi har gått igenom hela kollektionen och hittat många favoriter. Tyvärr är några av de finare plaggen inte GOTS-certifierade. De är inte ens gjorda av ekologisk bomull. Däremot, för den som tycker att det är tillräckligt, är de Oekotex-certifierade.

Man kanske kan gissa att ett skogstema inkluderar djur som harar/kaniner, hjortdjur och rävar. De förekommer ofta i andra märkens skogskollektioner. Det är precis vad man får här också. Det som skiljer Dear Sophie från andra klädmärken för barn är att deras tryck har en stor dos av charm utan att bli smetiga och sockersöta eller riskerar att bli för plottriga. Känslan man får drar mer åt Den långa flykten än något från Disney. Vid första anblick är det säkert kaninerna som charmar mest och flest. De finns som tryck på mörkblått såväl som rosa tyg. När man ser över kollektionen en stund börjar andra tryck att växa. Vi tror t.ex. att serien Black sheep kommer att bli stor på sikt. Kolla in nedan beanie.

Av erfarenhet vet vi att allt en tillverkare skriver om sina produkter inte är sant. Många säger att de har bomull av bästa kvalitet eller de mjukaste plagg man kan tänka sig. Ofta stämmer det inte när man väl får prova själv. När det gäller Dear Sophie, som säger sig använda det bästa som går att få tag på, stämmer det bra. Kläderna är välsydda, har bra passform och är väldigt mjuka och sköna. Vi har ingen anledning att tvivla på hållbarheten.

Vi hoppas att höstens kollektion blir mer lätt-tillgänglig på den svenska marknaden än föregående kollektioner. Alla som vill bör kunna få tag på minst ett plagg. Förhandsinformationen säger att kollektionen kommer ut i början på september men man kan inte vara för säker. Det är bara de största märkena som håller sina releasdatum.

Har du någon erfarenhet från Dear Sophies tidigare kollektioner som du vill dela? Eller tankar om den kommande?

16 jul 2018