En återblick: höstens babymode

Höstens kollektioner har varit både topp och dal. Det började med mini rodinis första släpp i slutet på juli följt av Gray label i början på augusti. Säsongen avslutades med Dear Sophie som hade en tilläggskollektion i början på december. Vi tänker med detta inlägg göra en tillbakablick över hur höstens kollektioner har varit. Vi tittar på spännande, populära prints och försäljning. Vi synar också kvalitén på de kläder vi har fått prova.

Mini rodinis säljavdelning trodde själva i våras att de två prints som skulle sälja bäst var spaniel och liberty. Under hösten erkände de att de hade blivit förvånade att printen ducks och sheercats hade varit storsäljare. Vi blev inte förvånade. I vårt inlägg dagarna före släppet i juli skrev vi att ducks kommer att vinna i längden. Faktum är att vi hade lite fel också. Ducks sålde direkt och fortsatte sälja. Den vann både på kort och lång sikt. Sheercats däremot blossade upp direkt vid släppet och dog nästan helt ut efter några dagar. Detta var precis vad vi trodde. Höstens print från mini rodini är alltså ducks.

Hugo loves tiki kom med en ganska ljummen kollektion. De var heta i våras men följde inte upp med en lika stark kollektion. Vi gick inte igång på något print. Däremot ser vi fram emot vårens print. De känns heta. Inte heller Bobo Choses kom med någon snyggt eller populärt print under hösten. Kollektionen HappySad är som barn är och många print är tokbarnsliga men denna gången gick vi inte igång på kollektionen.

JNY hade en ganska mysig kollektion. Främst printet med kaniner. Det fanns dock ingen direkt bredd på kollektionen. Ett märke som också satsade på kaniner och som väckte ett större intresse var Dear Sophie. För många var det de mörkblå plaggen med kaninprint som var kollektionens höjdare men hos vissa handlare var det de beige hjortarna som sålde bäst. De svarta fåren gick också ganska bra och var mångas favorit. Hela kollektionen har fått mycket positiv respons. När Dear Sophie i december avslutade sin kollektion WOODS GANG med fyra prints, igelkottar på två färger och ekorrar på två färger, späddes intresset på. Även om ekorrarna var söta vad det de mörkblå plaggen med igelkottar på som drog till sig mest uppmärksamhet och sålde slut först.

Dear Sophie är ett förhållandevis litet märke jämfört med mini rodini och Bobo Choses men det är deras kollektion som proportionerligt och även hos oss som har fått mest uppmärksamhet. Vi tror att intresset kommer att öka ytterligare till våren men då blir konkurrensen större då många andra märken kommer med spännande kollektioner.

När vi nu tar oss an frågan om kvalitet får Dear Sophie underbetyg. De beskriver själva kvalitén som mycket hög men man kan fråga sig om de har jämfört med andra Polska märken eller om de faktiskt har jämfört med de riktigt stora märkena. Mini rodini håller en hög standard men är sällan på högsta nivå. Faktum är att många av de märken vi har testat under hösten håller högre nivå än mini rodini. Inga håller sämre nivå än Dear Sophie. Några enstaka märken ligger på ungefär samma låga nivå. De märken som kvalitetsmässigt är intressanta är de som ligger på en högre nivå än mini rodini. Hit hör Serendipity och Pigeon som vi har skrivit om som barnens egna val när det kommer till kvalitet. Hit hör definitivt också Pierrot la Lune, House of Jamie och Gray Label. Vi tänker i första hand på materialet. Någon kanske minns hur vi skrev om de mjuka plaggen av tencel från mini rodini. Jo, de är väldigt sköna men hållbarheten kan ifrågasättas. Förhoppningsvis blir det bättre på sikt. Bomullskvalitén på Gray Label, PLL och HOJ är utomordentlig.

Det vi slås av främst är sömnadshantverket för Gray Label, PLL och HOJ. Det handlar om plagg som ser så välgjorda ut att de knappt kan gå sönder. De väckade byxorna från Gray Label är helt enastående. Vi förundras över att ett märke lägger så mycket omsorg på att kläder till små barn ska vara snygga och hålla länge. Detta är för oss höjden av slow fashion. Vi tycker att detta har underskattats av svenska föräldrar.

Flera av ovan favoriter går att köpa till rabatterade priser under mellandagsrean och rean som följer under januari månad. Vissa är dock redan slut medan andra är utplockade slorleksmässigt. Skynda dig att hitta dina favoriter.

Vilka är dina favoriter från höstens kollektioner när det gäller snygga prints, passform och kvalitet?

29 dec 2018