GOTS-certifierade varumärken med barnkläder

Förkortningen GOTS förekommer i allt större utsträckning. Även om fler vet vad GOTS står för är det fortfarande ganska oklart hur man ska tolka det om det står att ett klädesplagg är GOTS. Vi reder ut härvan.

Alla som månar lite extra om sina barn och barnbarn kan behöva en guide för att göra sina val av kläder till baby och barn. Ta del av några exempel som Bobo Choses, Liewood, Molo och Mini Rodini för att bättre förstå skillnanden på vad företag gör och inte gör.

GOTS

GOTS står för Global Organic Textile Standard. Som namnet antyder är det en global standard som alla företag i världen kan ansluta sig till. Det handlar om textilier och inga andra material. Slutligen är det ekologiska textilier som kan certifieras.

Vad som inte skrivs fram i namnet är att det finns en social dimension i det hela där arbetsmiljö och lön är viktiga faktorer. Det står heller inte att skadliga kemikalier inte är tillåtna över hårt satta nivåer. Producenter måste klara vissa nivåer av vatteförbrukning och energiförbrukning för att klara en certifiering, vilket också går utöver vad namnet står för. Slutligen framgår det inte att det handlar om hela produktionskedjan från framställningen av bomull eller andra textilfibrer till det färdiga plagget och företaget som sätter GOTS-loggan på sina produkter.

Till skillnad från Oeko-tex får kemikalier inte förekomma i något led av produktionen. Oeko-tex kontrollerar bara hur mycket kemikalier som finns kvar i produkten när den ska gå till försäljning. Kemikalier får enligt GOTS kriterier inte användas i odlingarna i form av skeddjursbekämpnint och inte i något led av produktionen. Detta i sin tur förbättrar arbetsmiljön för arbetarna avsevärt eftersom de aldirg behöver exponeras för kemikalier på sitt arbete och avlopp från fabrikerna innehåller inga kemikalier som kan skada omgivningen.

Det finns två nivåer på ekologiskt material. Miniminivån är 70 procent ekologisk bomull (eller annan råvara) för att man ska kunna få certifieringen. Den absolut lägsta nivån för att ett färdigt plagg ska få bli märkt med GOTS är att minst 95 procent utgörs av ekologisk bomull. De som vill blanda ut med elastan kan alltså inte ha mer än fem procent elastan för att få certifiering.

Certifiering på olika nivåer

De som kan certifiera sig är producenter. Även produkter kan certifeiras. I princip betyder det att allt från odlare till modeföretag kan få certifieringen om de uppfyller kriterierna.

Gör en sökning i GOTS egen databas om du undrar kring ett varumärke eller en produkt.

1. När man läser om olika företags sortiment kan man läsa att ett plagg är gjort av GOTS-certifierat garn eller tyg. Detta är rimligtvis de första nivåerna man som konsument behöver bry sig om.

2. Ett plagg kan också vara producerat i en GOTS-certifierad fabrik.

3. Ett plagg kan vara GOTS-certifierat.

4. Ett företag som tillhandahåller kläder eller andra textilprodukter kan vara GOTS-certifierat.

Återförsäljare som missar att beskriva på vilken nivå ett plagg, som man kan köpa som konsumten, är certifierat vilseleder konsumenten. Vi ska ta några exempel.

Dear Sophie och Bobo Choses

Dear Sophie tillverkar sina kläder av GOTS-certifierat garn. Det är därför fel att skriva att ett av deras plagg är GOTS-certifierat för det stämmer inte. De som syr plaggen är små och välfungerande tillverkare men de har inga certifieringar. Alltså befinner sig Dear Sophies kläder på den lägsta nivån av certifieringen. Det går inte att kontrollera slutprodukten och man kan inte anta att slutprodukten är fri från skadliga kemikalier.

Bobo Choses säger att det mesta av deras baby-plagg är gjorda av GOTS-certifierad bomull och ungefär hälften av deras barn-plagg är det. Sedan säger de att deras kläder är tillverkade i en GOTS-certifierad fabrik. Deras tillverkare är certifierade enligt Oeko-tex. Det senare är också bra men inte riktigt samma sak. Inte heller här är det rätt att skriva att plaggen är GOTS-certifierade.

Det är väldigt många märken som befinner sig på denna nivå som t.ex. Mainio, Tao & Friends, Turtledove London och Adore us Babies. På många ställer skrivs det felaktigt att dessa kläder är GOTS-certifierade.

Liewood

Många av Liewoods kläder är gjorda av ekologisk bomull. De skriver inte ut det med denna bomull är för det mesta också GOTS-certifierad. När de sedan tillverkar sina kläder gör de det i GOTS-certifierade fabriker. Deras kläder är därför i regel gjorda av bra material och producerade under goda förhållanden. Även om allt är bra så långt får man inte skriva att dessa plagg är GOTS-certifierade.

Gray Label och Molo

På den tredje nivån, där det börjar bli riktigt intressant, får företagen skriva att deras kläder är GOTS-certifierade. De har då fått ett särskilt licensnummer. Detta betyder dock inte att alla kläder från detta varumärke är certifierade utan bara de som har ett certifieringsnummer.

Gray Label är ett gott föredöme där alla textilier av bomull är GOTS-certifierade. Det går att se deras, och alla andra företags, certifikat hos global-standrad.org. Klicka här för att se deras certifikat.

Molo har ett stort sortiment och nästan alla bomulsplagg är GOTS-certifierade. De har kläder där en del av bomullen är blandad med annat och då kan de vara certifierade enligt Oeko-tex istället. Vissa kläder är gjorda av andra material som inte möjliggör något certifikat. Klicka här för att läsa deras certifikat.

Mini Rodini och Pigeon

Det finns några företag som har certifikat på företagsnivå och dessa får använda GOTS-loggan på kläderna.

Mini Rodini blev certifierat på företagsnivå i år. Läs mer om det här. Det går att se deras certifikat på global-standrad.org. Deras licensnummer är DK28238 (klicka på koden för att se certifikatet).

Pigeon organics hette tidigare Organics for Kids och det är i det namnet som de har ett företagscertifikat. Deras licensnummer är DK19193. Pigeon har haft sitt certifikat under en lång tid och de har även förnyat certifikatet ett flertal gånger. Den som väl har fått ett GOTS-certifikat måste förnya det årligen. När det är dags att förnya får man visa att produktionen är minst lika bra eller bättre för att behålla certifikatet.

Vi tycker det är starkt av mini rodini och pigeon att de har gått hela vägen och certifierat sina företag.

Certifikat kostar pengar

Varför har inte fler företag GOTS-certifikat eller licensnummer på sina kläder? Det finns två anledningar. Den första och mest uppenbara är att produktionen inte lever upp till de hårt ställda kraven. Det andra skälet är att en certifiering kostar pengar. Dessa kostnader måste företagen lägga på allt de säljer. Därför blir kläderna lite dyrare.

Vissa företag som t.ex. Liewood menar att de gör allt rätt men låter bli den extra kostnaden. På det viset kan de hålla nere priserna lite. Genom att använda bra material och tillverka i GOTS-certifierade fabriker gör det lilla extra steget inte någon större skillnad för dem. Detta vet dock inte konsumenterna.

Andra företag tycker att GOTS-certifierad bomull och GOTS-certifierat tyg är för dyrt. Alltså väljer de konventionellt framställd bomull eller i bästa fall ekologisk bomull som inte är GOTS-certifierad. Den kan vara lite billigare.

Det är i slutändan konsumenten som väljer vad han eller hon vill ha. Räcker det med att plagget är gjort av ekologisk bomull (eventuellt tillverkat i en fabrik där barn arbetar till usel lön) eller vill man att företaget som sätter sitt varumärke på plaggen ska ta ett fullt ansvar så som mini rodini och pigeon organics gör?

Med detta hoppas vi att du känner dig något mer säker i vad du hittar där ute och gärna ställer frågor till återförsäljare.

27 sep 2020