Gray Label - Godbitar från AW18

Gray Label är ett av våra favoritmärken och snart ska vi berätta varför. På måndag, den 6:e augusti, släpps höstens kollektion och vi har några förhandsvisningar. Höstens färg är plommon och plommonfärgade ränder tillsammans med creamfärgade ränder. Den randiga varianten är snäppet mer smakfull men den enfärgade är också väldigt vacker.

Gray Label står för det vackra, det minimalistiska och det hållbara. Märket har gjort sig internationellt känt som ett av de främsta när det gäller GOTS-certifierade kläder. Till skillnad från stora märken som använder prints satsar Gray Label på det stilfulla. När man väl får känna på ett plagg framträder en annan sida av märkets värde. Dess fantastiska kvalitet. Plaggen är antingen sydda av mjuk jersey eller av fleecat bomullstyg. Det är insidan av plagget som är fleecat vilket erbjuder huden den mest härliga sensation man kan tänka sig. Helt ljuvligt.

För dig som inte är bekant med märket och undrar vad namnet står för och från vilket land det kommer är svaret att namnet kommer ifrån grundaren Emily Gray som föddes i London men växte upp i Nederländerna där hon grundade företaget. Märket har nått global ryktabarhet mycket tack vare designen och kvalitén men har också fått hjälp av modemagasin som har skrivit om den särskilda ekologiska satsningen som företaget hela tiden driver. Tillverkningen av plaggen sker i Portugal där det finns mycket textilt kunnande.

På bilden syns en baby-hoodie, en randig långärmad tröja och ett par säckiga byxor i senapsgult. Modellerna har redan blivit klassiska. De återkommer ofta i nya färger varje säsong samtidigt som det finns ett stående bassortiment. Tröjan nedan hör till bassortimentet men finns numera också i den gråblå färgen som började säljas i våras på andra plagg. Den finns också i randigt tyg.

På tal om ränder så är den syggaste kombinationen för säsongen den med plommon och cream. Den finns på bodies, leggings och tröjor.

Denna kortärmade bodyn är riktigt smakfull. Den långärmade med krage är också väldigt fin. De är gjorda i mjuk jersey.

Till bodyn kan man ha leggings med eller utan fot. Det behöver inte vara i samma färger men de passar bra ihop.

Till de något äldre är nedan kombination riktigt snygg. Det är en tröja med krage tillsammans med en byxdress. Det är hängselbyxor som fästs med en knapp baktill. Både tröjan och byxorna finns i flera färger.

Tröjan i flera färger...

som i grått men också som plommonfärgad.

Byxorna finns i grått...

I plommon...

Och i några fler färger inklusive den svarta som syns på flickan ovan. Ett annat plagg som hör till de mer stilfulla är en kofta med knappar som man, om man vill, kan knäppa enbart upptill som på bildan här nedanför. Den senapsfärgade är ny för säsongen. Den kan upplevas som mustig men för de som passar i färger är den ursnygg.

Koftan som har raka rena linjer, vilket bidrar till den tidlösa stilkänslan, finns i flera färger varav plommon är en.

Tröjan, byxorna och koftan är alla fleecade på insidan. Det känns härligt mot huden.

Orsaken till att Gray Label är ett favoritmärke är att designern Emily Gray har lyckats med det som kanske är svårast, nämligen att få plaggen att se enkla och vackra ut på samma gång. Den genomgående minimalistiska stilen är inte enkel på ett vardagligt och simpelt sätt utan genom sin unikhet. Det går att känna igen Grays design trots dess tidlöshet. Det är detta som är så svårt och gör märket så beundransvärt.

Kvalitén på tygen är på topp. Man kan inte önska sig något bättre. Därtill - vi har flera gånger i denna blogg nämnet hur välgjorda plaggen är men inget slår Gray Label - är kvalitén på sömnaden så hög att man sällan träffar på dess motsvarighet på vuxenkläder. Det är alltså inte enbart att kläderna är gjorda i GOTS-certifierad bomull som gör märket hållbart utan också att plaggen är så välgjorda att de kan ärvas, inte bara från ett syskon till ett annat, utan, från en generation till en annan. Om något ska kallas slow fashion så är det Gray Label. Vid första anblick kanske man inte ser alla fantastiska sömnadsdetaljer. Om man tittar lite närmare ser man hur snyggt rynkade vissa plagg är. Inget lämnas åt slumpen eller görs i all hast. Detta är hantverk på hög nivå.

Trots märkets globala ryktbarhet är det få som säljer kläder från Gray Label i Sverige. Den nya kollektionen går att hitta hos några av de största näthandlarna. Vi rekommenderar Frida & Fritiof som har den mest genuina hållbarhetsprofilen. Vad vi vet har de enbart upp till storlek 98 men det kommer större på sikt.

Om du inte har provat Grayl Label tidigare tycker vi verkligen att du ska göra det. Berätta vad du tycker i en kommentar.

 

4 aug 2018