I Dig Denim tar plats i höst

Vissa märken lanserar sina nya kollektioner med dunder och brak. Andra smyger sig fram och tar marknadsandelar över tid. Efter att Bobo Choses och Mini Rodini har haft sina uppmärksammade släpp för några veckor sedan kommer nu ett märke som många gillar men som det inte skapas så stor hype kring.

I Dig Denim är ett göteborgsbaserat företag som har funnits sedan 2009. Som man hör i namnet är ett av favoritmaterialen denim men de gör även produkter bl.a. i jersey och i stickat. Valet av denim, som är ett slitstarkt material, ingår i deras hållbarhetsstrategi. De vill göra plagg som håller länge och det gör denim. Plaggen till baby är inte så ofta av denim utan av andra hållbara tyger. Till skolbarn och tonåringar däremot är många plagg av denim.

Det vi presenterar här är från drop ett. Drop två kommer senare med stickade plagg och ytterkläder.

Ett coolt märke med coola kläder

Vi har valt att lyfta fram I Dig Denim av två skäl. Det första är att all bomull är ekologisk och i många fall oekotex-certifierad. Framställningen är alltså ekologiskt hållbar och slutprodukten är giftfri. Det är så vi vill ha det. Det andra skälet är att kläderna ofta är sjukt snygga och coola.

Att göra coola kläder till barn är inte särskilt lätt. Om man utgår ifrån idén att vissa vuxna kläder är coola så har en del designers tänkt att det borde gå att göra coola kläder till barn. Det finns två uppenbara hinder för detta. Barn har andra kroppar och bär inte upp plagg på samma sätt som vuxna kroppar gör. Alltså ser plaggen inte så coolt ut när de sitter på barnen. Hinder nummer två är att modeller som visar upp coola kläder själva bidrar med en del av coolheten. Bäraren förstärker plaggens coolhet lika mycket som plaggen förstärker modellens coolhet. Därtill, och det är här det inte är så enkelt med barn, får man komma ihåg att modellen har make up och en frisyr som bidrar till helhetsintrycket. Barn kan också vara svåra att fotografera då de inte alltid är på humör eller gärna vill röra på sig. Coolhetsgraden sjunker kraftigt.

Problemet är alltså att vissa plagg som ser coola ut på vuxna eller på en produktbild inte ser så värst coola ut på ett litet barn. Det är där I Dig Denim kommer in i bilden som något unikt. Deras kläder ser coola ut på barn. De har lyckats med det som många misslyckas med. Vi tror att mycket hänger på passformen och vissa detaljer men det kan också vara valet av material som spelar in.

Vi vill inte visa upp våra barn som några skönhetsobjekt. Det vi vill, precis som med oss själva, är att våra barn ibland ska vara lite extra fina vid särskilda tillfällen. Du kanske invänder med att I Dig Denim inte gör finkläder utan snygga och slitstarka kläder för vardagsbruk. Vi håller med samtidigt som vi kan tycka att vissa plagg i kollektionen är finplagg för särskilda tillställningar. Å andra sidan ska man inte behöva skämmas för att barnen ser bra ut till vardags. Vi vuxna vill själva se fina ut när vi går till jobbet trots att det kanske inte är så avgörande. Man vill trivas med sitt yttre. När barnet har kläder från I Dig Denim känns det bra vilken dag det än är.

Plus och minus

Vi har så här långt konstaterat att kläderna är hållbara och coola på barn. Vad finns det mer att säga som är specifikt för I Dig Denim och höstens kollektion? Vi vill lyfta fram två saker till. Dels färgerna och dels certifieringarna. Det första är positivt och det andra är negativt.

Färgerna i höstens kollektion är underbara. De starkare färgerna går i gult, orange och rött. De gula tonerna kan vara klargula eller senapsgula. Den röda färgen är roströd (eller rostbrun om man föredrar det). Även om inte alla passar i dessa färger är de iögonfallande för föräldrar och barn som klarar av att bära upp det. De mer neutrala färgerna är svart och sand. Båda är snygga. Hur färgerna lyfts fram hänger även ihop med tygets textur. De våffliga tygerna ger liv åt de rostfärgade och senapsgula plaggen och de tjockare jerseytygerna ger kraft åt de rostfärgade och orange plaggen.

När vi har tittat närmare på kollektionen, d.v.s. hållt i plaggen och synat dem, har vi även kunnat notera att alla plagg inte är märkta med oekotex. Först tänkte vi att det kanske var en tillfällig miss men ju mer vi tittade desto tydligare står det klart att det finns en systematik. Vi uppmärksammar detta för att vi har fått höra att det mesta ska vara oekotex. Nu verkar det snarare som att bara en del av kollektionen är oekotex. Följande styles är vi säkra på har en märkning:

 • Bernard jumpsuit
 • Manny sweater
 • Manny sweatpants
 • Ronin grandpa tee
 • Ronin pants
 • Ronin sweater

Det finns säkert fler för vi har inte tittat igenom precis allt men vi har ändå gått ingenom större delen av kollektionen. Självklart kan det vara så att certifierade plagg inte fått märkning trots att de borde ha det. Utan märkning har vi dock inget att gå på. Man kan ju inte önska att kläder som man gillar är certifierade om de inte är det.

Därtill ska man inte tro att allt är bomull i kollektionen. All bomull är ekologisk men alla plagg innehåller inte bomull. Det betyder att det finns styles som varken är ekologiska eller oekotex. Alla mössor och beanies hör dig. För dig som lägger vikt vid detta, precis som vi gör, får du vara uppmärksam på vad du håller i handen eller tittar på i någon webshop innan du köper.

Hur rankar vi I Dig Denim?

För några veckor sedan presenterade vi vår första topplista över klädmärken för baby och barn med en ekoprofil. Vi tänker poängsätta I Dig Denim baserat på våra rankingfaktorer och uppskatta ungefär var på listan de platsar. Vi utgår ifrån de fem rubrikerna som vi använde vid testet:

 • Popularitet
 • Design och funktionalitet
 • Kvalitet
 • Certifieringar och miljö
 • Trender och innovation

I Dig Denim har gått ifrån att vara lite kända till att bli kända. De behöver kanske ett eller två år till för att helt etablera sig bland de kända märkena. Det ger 2 poäng.

Det fina med kläderna från I Dig Denim är att de är originella och funktionella trots sin enkelhet. Passformen är utmärkt. Färgerna och de förekommande trycken är snygga. Detaljerna gör ofta plaggen i detta märke och de är enkla att hantera. Totalt för denna kategori blir det 11 poäng.

Kläderna håller hög kvalitet och kan ärvas. Vi är lite osäkra på dragkedjor och knappar men sömmarna är välgjorda. Plaggen är prisvärda på gränsen till lite för dyra. I Dig Denim får 8 poäng på kvalitet.

Vi har uttryckt vår tveksamhet kring certifieringar men det råder ingen tvekan om att I Dig Denim är ett företag som lägger stor vikt vid sitt hållbarhetstänk. Det är dock en bit kvar till toppen. För certifieringar och miljöprofilering blir det 4 poäng.

När det gäller trender och innovation kan man tydligt känna igen plaggen från I Dig Denim vilket tyder på en stark profil. Kläderna sticker ut och de ligger designmässigt i framkant. Trots att de valt en stil som kan kännas aningen ordinär och varaglig blir deras unika stil extraordinär. Detta i sin tur innebär att de faktiskt driver utvecklingen och trenderna. Kanske inte för hela klädindustrin för barn men för sin egen fåra. Att ha en egen fåra som konsumenter gillar är i sig stort. Vi har ännu inte kunnat se att märket är särskilt innovativt. Den genomgående höga kvaliten antyder ändå om det. Totalt 5 poäng för trender och innovation.

När vi summerar de fem kategorierna landar vi på 30 poäng. Det motsvarar en delad fjärdeplats på topplistan. Fyra poäng bakom mini rodini och en poäng före Bobo Choses. Starkt! Anta att vi är lite till oss av höstens kollektion och poängsätter lite för frikostigt. Ta bort en eller två poäng och vi hamnar på en delad femte- eller sjätteplats. Fortfarande starkt.

Styrkorna för I Dig Denim är Design, kvalité och den egna stilen. Svagheterna är certifieringar och innovation. De kan bli duktigare på både process och slutprodukt. Populariteten har alla möjligheter att öka om de fortsätter i den riktningen de är inne på nu.

Vad tycker du om höstens kollektion?

16 aug 2019