Magiskt med Dear Sophie - AW19

Allt eftersom Dear Sophie etablerar sig ökar storleken på kollektionerna. Vi har tagit en titt på hela höstkollektionen och det finns många nyheter.

Kollektionen AW19 heter Under my Spell och har ett magiskt tema. Det finns magiska djur, katter, fladdermöss och en rad märkliga växter och djur. Släppet är den 9:e september och det pratas om att det ska komma ett mindre släpp även i oktober med nya prints och långärmade klänningar i första släppets prints.

Innan vi går in på alla prints kan vi säga något om kvalitén. Förra gången vi skrev klagade vi lite på tyget, sömmarna och passformen på vissa plagg. Det som har hänt till denna kollektion är att tyget är lite mjukare. Samtidigt är det mycket stretch i många av plaggen så man har svårt att tro att det bara är 5 procent elastan. I deras leggings är det enligt etiketten 5 procent och i deras bodies är det 8 procent.

När det gäller passformen är kläderna, särskilt leggingsen, mindre tighta. De har blivit varse var leggingsen hade en tendens att spricka så nu har de åtgärdat detta. Att det är mycket stretch gör också att passformen blir bra. I sommarens topplista fick Dear Sophie 23 poäng av 38 möjliga. Med säsongens förbättringar ger vi dem 25 poäng vilket medför att de går förbi två märken.

Dear Sophie har de senaste tre säsongerna haft en rad signaturplagg. De har alltid en overall med luva, en luvjacka, en body, leggings och pants. Dessa finns med kollektionernas prints. Till denna kollektion har de lagt till några nya plagg med AOP (All Over Print). Tidigare har man kunnat få en enfärgad romper med SP (Single Print). Nu kommer det flera rompers med AOP (ett exempel på bilden närmast nedanför).

Helt nytt för den här säsongen är en uppsättning tröjor. Det är första gången man kan köpa prints från Dear Sophie på en långärmad tröja. Därtill experimenterar de lite med varianter. Man kan t.ex. hitta en långärmad tröja med volang runt halsen. Fint tycker vissa. Det finns också några varianter med tubkrage, det vill säga en vid och löst sittande krage (översta bilden, längst till vänster). Känns lite gammalt men kan ändå bli en hit. I samma anda har de tubskarfs i denna kollektion.

Vissa prints har fått mycket uppmärksamhet inför släppet. Det gäller främst katterna och enhörningarna (de fyra översta bilderna). De finns i flera färger. Kan något annat print bli en snackis eller en storsäljare?

De svarta och gröna plaggen med blommor på är inte så märkvärdiga som prints betraktade men de är lite galna och det tilltalar ju somliga. Kommer att passa vissa utmärkt. Finns i ett fåtal styles.

De svarta plaggen med månar och stjärnor (se översta bilden) är både enkla och effektfulla. Kan tilltala många. Antalet olika styles är dock begränsat för detta print.

Dear Sophies designer har hittat på ett fantasidjur särskilt för denna kollektion. Det är en slags fjäril, ser mest ut som en nattfjäril, med ett leopardmönster på vingarna. Printet kallas leofly. Det är väldigt snyggt i båda de varianter som finns mot mörkgrön respektive mörkblå botten (se romper ovan). Frågan är om det generellt omtyckta leopardmönstret når sin peak i denna version. Om inte annat så är beanien med detta print en höjdare.

Det finns också något mer traditionella fjärilar på grå bakgrund (se två bilder upp). Färgkombinationen är spännande. Kanske inte för alla dock.

De kanske mest skrämmande varelserna i denna kollektion är fladdermössen. I Dear Sophies tappning blir det ganska mysiga blodsugare. Fladdermössen finns i två färger. En variant för dem som vill ha mer färg och en för dem som vill ha en mer neutral färgskala. De på grå botten är något snyggare i verkligheten än på bild.

Nytt för den här säsongen är också att det har tillkommit några basic-plagg. Det finns enfärgade leggings i tre färger och pants i två färger. De gula gör sig bra tillsammans med några av ovan prints. De svarta och grå funkar till det mesta. De grå är så vitt vi vet inte gjorda av ekologisk bomull. Det mesta är annars gjort av GOTS-certifierad bomull (och lite elastan i t.ex. bodies och leggings).

Slutligen vill vi lyfta fram några snygga plagg med singelprints. Den gula långärmade tröjan och bodien med en ensam katt på sidan är riktigt fin. Jackorna med enhörningar på ryggen är också supersnygga.

Har du någon favorit från denna kollektion?

7 sep 2019