När barnen själva får välja

Vem är det som bestämmer vad barnen ska ha på sig? Är det barnen som gillar mode eller är det föräldrarna? I vissa fall behöver det inte vara en motsättning. Många barn älskar märken som Dear Sophie och Bobo Choses. De tycker att kläderna är fina eller "barnsliga" på rätt sätt.

Om man väljer ett annat kriterium för vad barn gillar, d.v.s. kläderna de vägrar ta av sig, kan man få ett helt annat svar. Ett svar som inte i första hand leder tankarna till fashion. Vi som har barn och väljer GOTS-certifierade kläder till våra barn kan berätta en annan historia. Den är vi inte helt ensamma om. Många föräldrar berättar samma sak. Vilka märken är det då vi pratar om? Jo, i första hand Serendipity Organics och i andra hand Pigeon Organics.

Helhetsintrycket från Serendipity Organics är att kläderna är söta snarare än snygga och coola. De är sköna och bekväma snarare än nymodiga. En del skulle inte ens lägga märke till dem för att de inte är märkvärdiga alls. Så varför vill barn inte ta av sig kläderna? Många vill sova i sina serendipity-kläder. Det senare kan ge en ledtråd. Man skulle kunna tänka sig att barn som gillar att gå nakna kommer så nära denna känsla med Serendipity-kläder på. Barn som har känslig hud, kanske är de HSP, njuter som mest av kläder från Serendipity. Vi gissar att det är där hemligheten ligger. Kort och gott känns de ljuvliga mot huden.

Pigeon Organics har en liten hip-prägel utan att egentligen vara särskilt hippa. De har figurerat i ett flertal långfilmer, producerade i USA eller Storbritannien, där de syns på små barn. Kläderna förekommer också i andra barnprodukters reklam (bilder och videoklipp). Trots att Pigeon Organics säljer kläder till barn upp till åtta år associeras märket med barn upp till två år. Det är nog framför allt bland barn runt tvåårsåldern som de är populära. Vissa tryck är rätt så mysiga men det är, som med Serendipity, den sköna känslan som är främsta orsaken till att barnen vill ha på sig kläderna hela dagen. Pigeon har kanske förstått att barnen vill ha på sig kläderna när de sover så de har även satsat på en pyjamaskollektion. Då kanske man kan muta barnen att ta av sig favoritkläderna med andra favoriter som utbyte.

Sammantaget kan man konstatera att märken som Serendipity Organics och Pigeon Organics inte kan mäta sig med andra designermärken när det gäller att vara snygga eller inne men när det gäller att sitta skönt på barnen och förbli barnens favoriter står det klart att våra barn i många fall väljer passform och lenhet före utseende. Barn behöver sköna kläder.

Vilka kläder vill ditt eller dina barn inte ta av sig?

25 okt 2018