Reima – ytterkläder för barn i rörelse

Ytterkläder till barn faller sällan inom ramen för barnmode eller fashion för barn. Vissa märken lever dock upp till de krav vi ställer när det gäller hållbarhet, material och giftfrihet. I detta inlägg tar vi upp Reima som ett gott exempel.

Vi väljer att lyfta fram Reima av tre skäl. Först är det ett märke som är både tidlöst och tidsenligt på samma gång. Det betyder att de följer trender samtidigt som deras plagg inte blir omoderna om ett yngre syskon ärver kläderna fem till tio år senare. Det andra skälet är att ett tydligt ansvarstagande när det gäller produktion och slutprodukt. Tillverkningen sker under goda arbetsförhållanden. Slutprodukten är, för nästan alla plagg, oekotex-certifierad vilket innebär att plaggen inte innehåller några skadliga kemikalier.

Det tredje vi vill lyfta är att Reima har enorm erfarenhet av att tillverka funktionsplagg och är därför det märke som bäst motsvarar barns behov av obehindrad rörelse. Vissa föräldrar tänker att plagg ska vara vattentåliga. Andra tänker att plagg ska vara snygga. Barnen själva vill kunna röra på sig utan att de känner sig hämmade och vill därtill inte bli obehagligt svettiga. Reima har utvecklat en rad ytterkläder som motsvarar samtliga av ovan önskemål.

Här nedan kan du läsa om Reima och dessutom få en del praktiska tips för hur du kan tänka när du väljer ytterkläder till ditt eller dina barn. Vi förklarar också en del termer, som t.ex. vattenpelare, så att du bättre förstår vad du får när du väljer i handeln.

Historia

Reima är ett anrikt finskt företag som gjort funktionella barnkläder i över 75 år. Reima grundades efter andra världskriget då de tog tillvara arméns slittåliga material i sin produktion. Deras ambition var att skapa fungerande funktionskläder för barn. Alla plagg skulle vara sköna, torra, varma och ge utrymme för lek och rörelse. Just detta håller de fast vid än idag.

Reimas mission är att försöka lära föräldrar att klä sina barn rätt och därmed uppmuntra till ett aktivt liv utomhus.

Av överblivna uniformer och andra funktionsmaterial sydde Reima barnkläder av hög kvalitet. Barnen skulle vara torra och varma i alla väder och kläderna skulle kunna användas av många barn. För Reima är fortfarande kvalitet och funktion det allra viktigaste. Alla Reimas kläder designas i Finland. Material och fabriker är noggrant utvalda, skärningar förbättras hela tiden, färg och form följer tidens utveckling och även miljöarbetet är idag en viktig grund för att barnens framtid säkras. Reima gör allt från det yttersta skalet till mellanlager och underställ, skor, mössor och vantar. Alltid med en kvalitet så det ska hålla för minst tre barns tuffa användning.

Reima tillverkar funktionella barnkläder för utomhusbruk som tål att användas mycket och länge.
Det faktum att kläderna är väl skurna och passar barn som rör sig gör att barn tycker att kläderna är bekväma. Det i sin tur gör att de gärna vill dra på sig dem och vara ute.  

Reima får ofta höra av föräldrar att de inte köper några dyra ytterkläder till barnen för att barnen ändå inte vill vara ute men Reima tror inte att det stämmer. Det är naturligt för barn att vara ute och leka. Om vi klär våra barn rätt så att de är varma, torra och har rörelsefrihet vill de vara ute.

Reima tillverkar kläder från 0-12 år. De har allt ifrån mössor, skor och vantar till overaller, jackor, regnkläder, skalkläder, mellanlager mm och allt har en mycket bra passform. En modell kan finnas i många storlekar och passformen på plaggen förändras utifrån hur barns kroppar ändras när de växer. En modell kan alltså se lite olika ut i olika storlekar men har alltid en suverän passform.

Närmast kroppen är ull det bästa materialet. Det håller värmen samtidigt som det transporterar bort fukt. Skulle ullen bli blöt så fortsätter den att värma, till skillnad från många andra material. Ull fungerar faktiskt så sinnrikt att det blir varmare om det är blött. Ovanpå det innersta lagret i ull följer ett eller flera lager beroende på temperatur. Man kan använda sig av fler ullplagg eller av t.ex. fleece.

Mellan lagren skapas luftspalter som ger en behaglig temperatur. Det yttersta lagret är till för att hålla vind och vatten borta. Reima ser alltid till att dessa plagg ska vara lätta och smidiga att röra sig i.

När det kommer till fingrar och tår som man lätt blir kall av säger Reima att strumporna bör innehålla ull så att strumporna håller sig varma även om de blir fuktiga. Primaloft är ett bra material på vantar. Primaloft är ett syntetiskt dun som är lika varmt och fluffigt som vanligt dun och framför allt hindrar det inte barnens rörelseförmåga när de har vantarna på sig.

Ett hett tips från Reima är att man ska se till att minimera antalet glipor där vatten och vind kan ta sig in.

Eftersom Reima syr kläder till barn i olika åldrar så anpassas alla kläder efter ålder och aktiviteter.
Overall är det bästa valet för de minsta medan de äldre barnen ofta vill ha lite tuffare kläder så att de kan känna sig snygga samtidigt som de är varma. Reimas design är alltid ”up to date” utan att de någonsin ger avkall på funktion. Även om de alltid försöker ha uppdaterade kläder är de noga med att de också ska vara lite klassiska då det är tänkt att kläderna ska kunna ärvas. Och, det kan de verkligen. Reimas kläder är fantastiskt hållbara. Har man en Reima-overall räcker det att köpa en overall. De är enkla att torka av och om man behöver det så är de även lätta att tvätta.

Reimas overaller är inte dyra. Med tanke på att de kan ärvas eller säljas när de är använda skulle vi vilja säga att det är billiga plagg.

Enligt Reima finns det mer än en sorts hållbarhet att ta hänsyn till. Det är alltså inte bara att plagget ska hålla, det ska också vara giftfritt med tanke på barn och miljö.

Ska man välja galon eller skalkläder?

Galon är ett material som har funnits länge. Det kan upplevas lite gammaldags då det var det enda alternativet förr. Galon är textil med ett tätt plastlager ytterst. Tidigare var galonkläder stumma, men idag är de elastiska. Det gör att när galonet sträcks ut, t.ex. över rumpan när barnet sitter ner, bildas små hål som gör att materialet inte längre är helt vattentätt. Dagens galon har mellan 6 000 och 10 000 vattenpelare. Fördelarna med galon är att det är lätt att torka av tack vare sin plastiga, släta yta. Det är också billigare än andra material. Står du helt still och regnet vräker ner är galon bra, men det händer sällan ett barn. Nackdelen med galon är att det är ett material som inte andas. När barnet blir varmt bildas ånga som inte släpps ut av det täta materialet, ångan blir till vatten på plaggets insida, vilket ger en kylande effekt.

Skalkläder är vattentäta kläder som andas, utan vaddering men ändå användbara hela året. För att inte frysa klär man sig istället med flera lager under, anpassar lagren efter dagens temperatur. När det regnar eller blåser håller skalet tätt, om solen skiner andas det. Skalkläder fungerar i alla väder.

Materialet i skalkläder är helt vind- och vattentätt samtidigt som det släpper ut kroppens ånga, vilket innebär att man inte blir svettig och blöt på kroppen vid ansträngning eller om solen tittar fram.

Skalkläder har textil ytterst och ett membran innerst, det är membranet som håller vätan ute. Ett membran är som en mycket tunn plastfilm med små, små porer så vattendropparna inte kan komma in men vattenångan kan komma ut, det är det som gör att plagget andas. För att textilen inte ska dra åt sig väta behandlar man ytan på skalplagg med en impregnering.

Skalkläder brukar ha mellan 8 000 och 15 000 vattenpelare. Fördelarna med skalkläder är att de kan användas i alla väder och temperaturer. Materialet är både vind- och vattentätt samtidigt som det andas, vilket gör att det blir ett skönt klimat på huden. Värmen reglerar man genom att anpassa antalet lager under. När det är riktigt kallt kan man ha en liten dunjacka under och skalplagget ytterst för att skydda mot vind och vatten, en blåsig sommardag räcker det med en tunn tröja under och en regnig höstdag kan det vara skönt med en tjockare ulltröja.

Nackdelarna med skalkläder är att efter en tids användning, när det har tvättats fyra till fem gånger i maskin, kan du behöva impregnera om ditt skalplagg. Det gör man när plagget ser blött ut på ytan eller när regndropparna inte längre pärlar av. Det finns både impregnering som används i tvättmaskinens sköljmedelsfack och som impregnering som sprayas på plagget. Välj en flourkarbonfri impregnering som är anpassad för plagg som andas.

Tvättråd

Alla regnkläder bör tvättas med avigsidan ut och utan blek- och sköljmedel. Tvätta inte i maskin för ofta då det sliter på både plagget och miljön. Både skalkläder och galon går att göra rent genom att stänga dragkedjorna, skölja av plagget i duschen och torka av smutsen med en trasa. Kontrollera varje plaggs tvättråd, vissa membran klarar inte av värmen i torktumlaren, andra mår bra av det. Använd inte sköljmedel, då det sätter sig i porerna och gör att plagget förlorar andningsförmågan. Glöm inte att impregnera skalkläder med jämna mellanrum. Detta för att förlänga livslängden och inte behöva tvätta dem så ofta.

Vattenpelare - ett mått på vattentäthet

Vattentätheten i textil mäts i millimeter vattenpelare (WaterPillar WP). Tänk dig ett provrör som du gör tio meter högt. Sedan lägger du ditt plagg i botten och fyller på med vatten. 10 000 millimeter är 10 meter vatten. Porerna klarar alltså av att hålla sin form upp till ett tryck på 10 meter.

10 000-15 000 WP anses som helt vattentätt och perfekt för familjer som lever ett aktivt liv utomhus i alla väder. Vid 8 000 vattenpelare kan du vara ute en hel dag i regn utan att bli blöt. 5 000 WP räcker bra för regniga raster eller på väg till och från (för)skolan.

Bra att veta om regnkläder

 • Galon är textil innerst och plast ytterst. Galon är enkelt att skölja av men andas inte.
 • Skalplagg har textilen ytterst och ett plastmembran som andas innerst, material som andas (transporterar ut kroppens ånga) kallas funktionsmaterial.
 • Skalplagg är användbara året om, förutsatt att du anpassar det du har under. Skalplagg är likvärdiga med regnkläder.
 • Vattenpelare är hur man mäter vattentätheten i ett plagg. 8 000 mm vattenpelare brukar räknas som helt vattentätt.
 • Det går att tvätta regnkläder i tvättmaskin, men det bör inte göras i onödan. Spola eller torka av i första hand.
 • Kolla på tvättrådet på ditt regnplagg om du vill torktumla det. Vissa membran tål inte värmen.
 • Efter fyra till fem tvättar behöver du impregnera om ditt regnplagg.

Det här tycker vi är bra

Reimas hållbarhetslöfte:

 • Produkterna är alltid giftfria och säkra att använda
 • Produkterna är hållbara så att de kan användas av flera barn
 • Reima gör bara affärer med socialt och miljömässigt ansvarsfulla företag
 • Reima följer FN:s och ILO:s konventioner om mänskliga rättigheter och arbetssätt
 • Genomtänkta transporter

Med rätt kläder finns det inget som kan sätta stopp för äventyr och det här är kläder som vi verkligen kan rekommendera. Barnen älskar dem för att de sitter bra och är varma. Som förälder älskar vi kvalitén och vetskapen om att detta plagg tål att användas oavsett vad vi ska hitta på. Själva har vi bara haft Reimaoveraller och vi älskar dem. När andra barn frös var våra varma, alltid.

1 apr 2020