TBC - The Bright Company

Alla modeintresserade känner mycket väl till Paul Smith. De gör snygga kläder även för baby och barn. Dessvärre har de inga ekologiska alternativ. Inte som vi känner till i alla fall. Då är det spännande att veta att en central person ifrån Paul Smith-teamet har valt att gå sin egen väg för att satsa på GOTS-certifierade kollektioner. Vi pratar om Alienor Falconer som innan hon startade eget arbetade som produktutvecklingschef på Paul Smith. I grunden är hon utbildad modedesigner så steget att designa sina egna pyjamas-kollektioner är helt naturligt.

Falconer grundade The Bright Company, som har sitt säte i Storbritannien, 2013. Loggan med bokstäverna TBC kan leda associationerna i en mer negativ ohälsosam riktning men visionen, designen och produktionen är ljus. Det är ett företag med etiska ambitioner. Hela produktionsledet är GOTS-certifierat. Hon väljer att producera plaggen hos mindre, ofta familjeägda, fabriker inom EUs gränser. Arbetsmiljön och lönerna ska vara bra.

Så vad kan man säga om Falconers stil? Hon har jobbat mycket med en kombination av geometriska, ganska kantiga, former och lite udda färgval. Med udda färgval menar vi färgklickar som muddar som har färger som sticker ut, inte alltid i samma färgskala. Muddarna på ärmarna har en färg och muddarna på benen har en annan färg. Med tiden har dock formerna blivit mer organiska, via bikupslika celler och vågformar, som näckrosblad. Trots dessa förändringar i Falconers mönster tycker vi att man hela tiden kan känna igen hennes design. Hon har med andra ord en unik stil. Nu behöver inte unik betyda snygg. Att vara unik och göra något snyggt är antagligen det svåraste. Vi tycker ändå att hon ibland uppnår båda.

The Bright Company tillverkar alla sina plagg av GOTS-certiferad bomull. Det känns bra. Något som man inte ser så ofta, särskilt inte i billigare kläder, är att plaggen är gjorda av interlocktyg vilket också kallas dubbeljersey. Om man tittar riktigt nära kan man se att jerseytyg har små v:n på ena sidan och små ploppar på andra sidan. Ett interlocktyg har små v:n på båda sidorna.

Interlocktyg har flera goda egenskaper och ett mindre bra. De goda egenskaperna är att det är lite tjockare och därmed mer hållbart. Det har mer stretch samtidigt som det återtar formen bättre. Ineterlock rynkar sig inte utan behåller en slät yta. Den enda negativa egenskapen är att interlock noppar sig tidigare än vanlig jersey. Det betyder inte nödvändigtvis att det noppar sig lätt jämfört med andra sorters tyg utan bara i jämförelse med fint jerseytyg. Som vi ser det är valet av tyg ett tecken på hög kvalitet. Nu är det höst- och vinterkollektionen som är gjord av interlocktyg. Vår- och sommarkollektionen är ofta gjord av bommul och elastan för att hålla sig lite sval på sommaren.

Vi har noterat att TBC har blivit en favorit hos flera bloggare som skriver om barnmode och även hos Liberty London. Oss veterligen säljs de bara hos en e-handlare i Sverige så märket har inte fått riktigt fäste här än. Två saker är vi säkra på i alla fall och det är att barnen trivs i sina pyjamasar och att det är högsta kvalitet på plaggen. Huruvida man gillar designen är naturligtvis individuellt men om man gör det är plaggen prisvärda.

18 jul 2018