We Cosmos - AW19 från Bobo Choses

Vissa kollektioner ser man fram emot mer än andra. Det lilla man har sett eller hört om Bobo Choses nya kollektion har höjt förväntningarna. Nu när kollektionen är här kan vi bedöma själva.

Bobo Choses AW19-kollektion heter We Cosmos och handlar om hur vi alla lever under samma stjärnor och därför är lika oavsett vilket land vi lever i. Inspirationen kom från pojken Benny Benson som, bland 700 bidrag, vann en tävling om hur Alaskas flagga skulle se ut. Han valde Karlavagnen och Polstjärnan som motiv. Polstjärnan, som också heter North Star, symboliserar att Alaska är den nordligaste av USAs stater och Karlavagnen, som också heter Stora björn, står för ett av de starkaste djuren i Alaska som folket hämtar sin kraft ifrån. Detta skedde 1927 och är än idag Alaskas flagga.

Printet på denna mysiga jumpsuit heter The Northstar.

Bobo Choses skriver: "the Universe is our home. The sky is a flag we can all relate
to. Can you see those stars over there? That’s you and me. We? Cosmos! Let’s twinkle! Like Benny did once, we also looked up to the sky to discover that there’s a flag that links to all of us, the Universe. Dedicated to all those kids who know we are all made of stars."

Som motiv på trycken ser vi stjärnor, så klart, planeter och kometer. Det gäller även merkurius vulkaner och ett barn, kallad starchild, som ser ut som en astronaut. Även flaggor och orden "We Cosmos" förekommer.

Bobo Choses är ett av världens största varumärken på barnkläder. Som vi ser det beror det på en knasig och barnslig design tillsammans med en fantastisk kvalitet. Den rosa klänningen med printet stars är ett underbart plagg. Det är gjort av 100 % ekologisk och GOTS-certifierad bomull med en fleecad insida. De beige babypantsen nedan är lika mjuka och sköna. Helt ljuvliga plagg.

Det som är lite trist med Bobo Choses är att allt inte är gjort av ekologisk bomull. Därför är endast delar av kollektionen intressant för oss. Därtill är plaggen inte certifierade. Det är bomullen och tyget som är certifierat, inte det färdiga plagget. Vi har ingen anldning att misstänka att det är något skadligt kvar i kläderna men man kan aldrig veta vad som sker i den slutliga tillverkningen om den inte är kontrollerad. Glädjande nog är nästan allt till baby ekologiskt och ungefär hälften till kid ekologiskt.

Printet Saturn finns både som som all over print och single print. Det fungerar utmärkt i båda fallen. Den blå känningen med planeten saturnus över hela plagget är skön och vacker. Klockan faller perfekt (den ser lite vid ut på produktbilden). Tröjan, som är en långärmad t-shirt, har en passande kombination av färger och former. Under Saturnus står det "We Cosmos by Bobo Choses". Även de gröna strumpbyxorna har Saturn all over. Härligt tokigt.

Kjolen, på bilden ovan, har printet a star called home som föreställer en komet. På kjolen är det ett all over print medan det på bilderna nedan är single prints.

 

Den rosa bakgrunden ger en underbar kombination av färger. Den beige bakgrunden fungerar också väldigt bra. På bilden nedan ser vi a star called home som all over print på ljusgrön bakgrund. Ganska typisk färgkombination för Bobo Choses.

De blå leggingsen på bilden ovan har ett single print på ena benet. Det är printet Saturn i en annan variant. Legginsen är sköna och bra men är inte av riktigt samma höga kvalitet, eller lika sköna, som babypantsen.

Eftersom detta är en höstkollektion är tygerna lite tjockare än på vårkollektionen. Kläderna är lite varmare men de har också en något bättre hållbarhet. De tål att slita på lite bättre. Detta är extra tydligt på sweatshirten. Den rostfärgde tröjan på översta bilden med printet starchild och den ljusgröna tröjan med kometer är båda sweatshirts som är lite kraftigare i tyget.

Vi vill avrunda med vår övergripande bild av denna kollektion. För föräldrar som inte är typiska Bobo Choses fans finns det mycket i We Comos som är bättre än i tidigare kollektioner. Det är något över denna kollektion som många gillar. För det typiska fanet kanske den senaste kollektionen inte är så märkvärdig. Kanske inte ens den bästa. Vi är i alla fall eniga om att vi gillar denna kollektion mycket.

Många har tyckt till när det gäller priset. Även vana BC-köpare tycker att det är dyrt. Det är ett känt märke, en unik stil och fantastisk kvalitet men på smärtgränsen rent prismässigt. Om man jämför med mini rodini som internationellt är ett ungefär lika stort märke så är deras kläder inte så här dyra eller i alla fall inte dyrare trots att plaggen är GOTS-certifierade. Man får intala sig själv att det man får för pengarna är värt det, eller så får man vara utan. Vi vill gärna ha något eller några plagg från denna kollektion. Definitivt.

Tyck till.

 

 

 

 

 

18 jul 2019